Home Thema's ICT-infrastructuur Edge computing helpt bij connectiviteitsuitdagingen Internet of Things
ICT-infrastructuur

Edge computing helpt bij connectiviteitsuitdagingen Internet of Things

Edge computing
Achtergrond

Bij de verschillende uitdagingen op het gebied van connectiviteit bij de inzet van het Internet of Things kan edge computing een van de mogelijke oplossingen zijn. Bij edge computing worden data door servers aan de rand van een netwerk verwerkt, dichter bij de eindgebruiker en niet meer via een centraal verwerkingssysteem.

Raymond Vredenburg, country director Benelux en Nordics bij Lumen Technologies, legt in een artikel van Kim Loohuis op ChannelConnect uit wat het voordeel van edge computing is: “Door de verwerking aan de rand van het netwerk te laten plaatsvinden, wordt het netwerk minder belast. Er wordt namelijk minder beslag gelegd op de bandbreedte”, legt Vredenburg uit. “Dat zorgt voor voordelen op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid van IoT.” En dat zijn niet de enige voordelen, aldus Vredenburg: gebruikers zien ook dat operationele kosten omlaag gaan en dat de kwaliteit van hun producten en diensten beter wordt. Bovendien bespaart edge computing energie, omdat de weg die data moeten afleggen over het netwerk fors korter is dan bij verwerking in centrale systemen. De reactietijd wordt eveneens korter, waardoor er niet alleen kosten bespaard kunnen worden, maar organisaties ook efficiënter kunnen werken.

Fabriek en publieke sector

Edge computing kan zowel voor een fabriek als voor de publieke sector voordelen opleveren, aldus Vredenburg. In een fabriek zorgt het voor een efficiëntere aanpak van de activiteiten door het verlagen van kosten, afval en verouderde processen. Een fabrikant kan met edge computing zijn fabriek controleren, onderdelen volgen en producten en diensten ontwerpen, bouwen en bedienen. Sensoren in onder meer machines zorgen voor relevante data en de verwerking aan de rand van het netwerk zorgt ervoor dat er snel patronen kunnen worden geïdentificeerd in die data. De fabrikant kan daarna op basis van datagestuurde inzichten besluiten nemen. In de publieke sector maakt edge computing het sneller analyseren van gegevens mogelijk. Steden kunnen daarmee bijvoorbeeld hun inwoners en personeel helpen zich eenvoudiger te verplaatsen.

Vredenburg is ervan overtuigd dat edge computing het bedrijfsleven op een positieve manier verandert. “Het helpt operationele kosten te verlagen en productiviteit te verhogen door processen te automatiseren. Hoewel de voordelen in sommige sectoren heel zichtbaar zijn, is het nu de tijd voor meer organisaties om zich in edge te verdiepen, want feitelijk kan ieder bedrijf hier de vruchten van plukken.”

Lees hier het artikel van Kim Loohuis op ChannelConnect over edge computing.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!