Home Thema's ICT-infrastructuur IT-teams moeten flexibeler worden om te voldoen aan de behoeften van collega’s
ICT-infrastructuur

IT-teams moeten flexibeler worden om te voldoen aan de behoeften van collega’s

Nieuws

Om schaduw-IT te vermijden, zouden IT-teams de ‘menselijke factor’ beter moeten begrijpen. Werknemers binnen de IT-afdeling moeten flexibeler zijn om digitaal onderwijs en les op afstand te ondersteunen in de toekomst. Dit wordt bekrachtigd door een uitgebracht rapport van Citrix, dat vooral de nadruk legt op videovergaderen en digitale berichtgevingen.

Gebaseerd op een peiling van 7500 medewerkers in onder andere Duitsland, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Frankrijk en Nederland, blijkt dat werknemers op afstand op het moment software en tools gebruiken die niet zijn goedgekeurd door hun IT-team. In sommige gevallen zijn er zelfs tools gebruikt die expliciet waren verboden. De software in kwestie valt voornamelijk in twee categorieën: videovergaderen en chatten.

Aanpassen op de behoeftes van collega’s en studenten

Om uitdagingen rondom schaduw-IT te vermijden in de toekomst, moeten IT-teams zich beter voorbereiden en aanpassen op de behoeftes van de collega’s en studenten op afstand, legt het verslag uit. Ruwweg twee-derde van de deelnemers denkt dat IT-teams de menselijke factor op de werkplaats beter begrijpen als gevolg van de huidige pandemie. Aan de andere kant, verwacht bijna de andere helft dat de coronacrisis gevestigde bedrijfshiërarchieën zal ‘verslappen’. De plotselinge switch naar werken op afstand heeft ook een hogere betrouwbaarheid tussen werknemers en werkgevers geëist. Een derde (30 procent) gelooft dat meer thuiswerken betrouwbaarheid verbetert tussen de twee, terwijl een kwart hoopt dat juist meer autonomie zal plaatsvinden, ook na de coronacrisis.

‘’Om schaduw-IT te vermijden, moeten bedrijven in de toekomst hun werknemers de benodigde technologie bieden die ze in staat stelt om waar dan ook productief en veilig te werken’’ – Darren Fields, Vice president Networking (EMEA), bij Citrix.

‘’Naast technologie, zouden werkgevers ook een oogje moeten houden op het welzijn van hun werknemers in deze nieuwe wereld van werken. In deze nieuwe, soms ongewone situatie, hebben sommige mensen moeite met het scheiden van hun werk- en privéleven. Dit is heel begrijpelijk, vooral wanneer dat beide gebeurt in dezelfde kamer of zelfs aan dezelfde tafel,” aldus Fields.

Bron: ITProPortal

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!