Home Thema's ICT-infrastructuur Universiteiten van Nederland en SURF experimenteren met alternatief voor Twitter
ICT-infrastructuur

Universiteiten van Nederland en SURF experimenteren met alternatief voor Twitter

Nieuws

SURF en Universiteiten van Nederland starten in het eerste kwartaal van 2023 met pilots om te onderzoeken of Mastodon een alternatief sociaal medium kan zijn voor Twitter dat na de overname door Elon Musk steeds meer in opspraak is gekomen. Voor SURF en Universiteiten van Nederland is het belangrijk dat Mastodon een open source netwerk is, dat is gebaseerd op publieke waarden.

Instellingen experimenteren met Mastodon

Voor het inrichten van een Mastodon-omgeving is er veel expertise nodig op het gebied van ict-infrastructuur, software, security, privacy, maar ook in het modereren van content. Door de krachten te bundelen van SURF en Universiteiten van Nederland, hoeven onderwijsinstellingen dit niet alleen te doen. Instellingen kunnen gaan experimenteren met Mastodon, zonder dat zij hiervoor een eigen IT-omgeving hoeven op te zetten of specifieke expertise in huis hoeven te halen. Hierdoor kunnen studenten, onderzoekers en medewerkers van deze instellingen aan de slag om via Mastodon berichten te gaan delen. SURF heeft bovendien ook contact met andere publieke organisaties om hierover kennis uit te wisselen. Het voordeel van Mastodon is dat het open source is en dat het niet in handen is van één persoon of organisatie, maar dat het bestaat uit duizenden met elkaar verbonden installaties, waardoor er een zogenaamd ‘federatief netwerk’ ontstaat.

Publieke waarden waarborgen

Ron Augustus, Chief Innovation Officer van SURF: “Het starten van een Mastodonpilot past goed bij de werkzaamheden van SURF en onderwijsinstellingen op het gebied van publieke waarden en het verkleinen van de afhankelijkheid van commerciële big tech platforms. Zo werkt SURF aan eigen ICT-infrastructuur voor onderwijs en onderzoek die gebaseerd is op open standaarden, zodat publieke waarden als privacy, veiligheid, transparantie en autonomie gewaarborgd zijn.” Ronald Stolk, CIO Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter commissie Publieke Waarden binnen SURF, vindt in het huidige digitale tijdperk een communicatiekanaal gebaseerd op publieke waarden voor universiteiten van toenemend belang: “Dit zorgt voor integere en autonome berichtgeving.”

SURFconext

Door het gebruik van SURFconext voor het onderwijs, kunnen alle bij SURF aangesloten instellingen (wo, hbo, mbo, umc en onderzoeksinstellingen) gebruik maken van Mastodon en is de omgeving alleen voor de Nederlandse onderwijs- en onderzoekscommunity toegankelijk. De gebruikers kunnen via SURFconext berichten plaatsen en zijn voor iedereen zichtbaar. Iedere gebruiker is herleidbaar, waardoor het probleem van botaccounts en trollen zo goed als opgelost is, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van anonimiteit, pseudonimiteit of de behoefte aan privacy.

Naast deze Mastodon-pilot werkt SURF mee aan het Pubhubs-initiatief; een nieuw Nederlands communitynetwerk, gebaseerd op publieke waarden.

Bronnen: SURF en Universiteiten van Nederland

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek