
De impact van videobellen op school op de internetverbinding en het netwerk

Het afgelopen jaar nam videobellen onder invloed van de coronacrisis een grote vlucht in het onderwijs. Het bleek een ideaal communicatiemiddel te zijn op het moment dat niet iedereen op school is of op school kan zijn. Het had echter ook onvermijdelijk consequenties voor het netwerk. Michael van Wetering, strategisch adviseur innovatie ICT & ICT-infrastructuur bij Kennisnet en expert op het gebied van innovatieve ICT-ontwikkelingen en ICT-infrastructuur in de school, zet het op een rij.
Van Wetering doet dit aan de hand van drie vragen:
- Hoe is een computernetwerk op school meestal opgebouwd?
- Welke impact heeft het gebruik van videobellen op het computernetwerk van school?
- Welke maatregelen kan de school treffen als het netwerk trager wordt?
Hoe is een computernetwerk op school meestal opgebouwd?
Het computernetwerk op een school bestaat uit verschillende componenten. Samen vormen zij een keten. De zwakste schakel van deze keten bepaalt de snelheid.
Een device (laptop/tablet) maakt verbinding met een wifi-netwerk. Dit wifi-netwerk is via een kabel verbonden met een modem of firewall. De modem of firewall zorgt ervoor dat het device is verbonden met internet. Wanneer er verbinding is gemaakt, kunnen leerlingen en leraren websites bezoeken, digitaal lesmateriaal benaderen en videobellen.
Voor een goede verbinding zijn de volgende zaken belangrijk:
- Alle schakels in het netwerk moeten voldoende apparaten kunnen bedienen.
- De schakels moeten voldoende bandbreedte hebben.
- De grootte en zwaarte van de programma’s die de gebruiker op het device gebruikt.
Op basis hiervan kan worden ingeschat of de componenten voldoen of dat de verbinding langzamer wordt.
Welke impact heeft het gebruik van videobellen op het computernetwerk van school?
Videobellen – dit gebeurt ook nog eens in high definition (HD) – vraagt meer bandbreedte dan wanneer een leerling een willekeurige webpagina bezoekt of digitaal lesmateriaal raadpleegt. De keten aan wifi, bedraad netwerk en internetverbinding bepaalt hoeveel individuele gebruikers daar tegelijk gebruik van kunnen maken. Voldoende bandbreedte is dus belangrijk. Want op het moment dat er op school veel gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld Google Meet en Microsoft Teams terwijl er te weinig bandbreedte is, dan levert dit problemen op.
Welke maatregelen kan de school treffen als het netwerk trager wordt?
Het is belangrijk om na te gaan of de internetverbinding op school in staat is om videobellen met een goede beeldkwaliteit mogelijk te maken. Bandbreedte en een schatting van het aantal gebruikers is hierbij belangrijk. Onderstaande tools helpen u op weg.
Bandbreedte-tool
Een handige tool die u kunt gebruiken is de bandbreedte-tool van Kennisnet. Hiermee kunt u de benodigde bandbreedte van de internetverbinding van uw school berekenen. In deze tool wordt gevraagd naar hoeveel capaciteit er nodig is per actief device. Voor Microsoft Teams is dit 2Mbps en voor Google Meet 3,2Mbps.
Wifi-netwerk
Nadat u de bandbreedte-tool heeft ingevuld, is het belangrijk dat u inschat of het wifi-netwerk op school voldoet. Hoe u dit het beste kunt doen, leest u in de handreiking ‘Internet en wifi in de school’. Wilt u een toekomstbestendig wifi-netwerk aan laten leggen? SIVON kan u hierbij helpen.
Upgraden netwerkcomponenten
Het is goed om te weten dat bovenstaande tools schattingen geven. Ze gaan uit van algemene aannames en houden geen rekening met de specifieke situatie op uw school. Daarom adviseert Kennisnet om het gebruik van de verschillende infrastructuurcomponenten te (laten) monitoren door uw netwerkbeheerder. In dat geval heeft u de specifieke gegevens om componenten binnen het netwerk te upgraden op het moment dat het netwerk traag is.
Instellingen wijzigen
Naast het upgraden van netwerkcomponenten kunt u ook de instellingen binnen uw netwerk laten wijzigen. Bijvoorbeeld voor wifi of specifiek voor datastromen. Let op: iedere applicatie heeft zijn eigen voorkeursinstellingen. Zo kan het zijn dat Microsoft Teams en Google Meet verschillende instellingen gebruiken. Dit zijn de tips die Microsoft en Google zelf geven om het netwerk voor deze applicaties te optimaliseren.
Oplossen van internetproblemen
Loopt u tegen andere internetproblemen aan waardoor uw computernetwerk langzamer wordt? En heeft u geen idee wat de oorzaak is? De brochure ‘Eerste hulp bij internetproblemen’ helpt (bovenschoolse) ICT-coördinatoren in het PO en VO bepalen wat de oorzaak is van snelheidsproblemen op een schoollocatie, zodat ze gemakkelijker een oplossing kunnen vinden. Lees ook het artikel ‘Last van internetproblemen op school: zo vindt u de oorzaak’.
Bron: Kennisnet.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct