Home Thema's Inclusief onderwijs Anonieme roddelkanalen op middelbare scholen: smaad, schadelijk en strafbaar
Inclusief onderwijs

Anonieme roddelkanalen op middelbare scholen: smaad, schadelijk en strafbaar

Anonieme-roddelkanalen-op-middelbare scholen
Achtergrond

Anonieme roddelkanalen op middelbare scholen, zoals TikTok, Instagram en Snapchat, bezondigen zich steeds vaker aan smaad en laster over leerlingen, docenten en andere betrokkenen bij school. Daarmee berokkenen ze de betrokkenen schade en zijn ze strafbaar. Onlangs berichten zowel De Telegraaf, als NOS.nl, Onderwijs van Morgen als de Linda hierover.

Anonieme roddelkanalen op middelbare scholen baren zorgen

In De Telegraaf komt opvoedkundige Marina van der Wal aan het woord. Zij wijst erop dat berichten die tegenwoordig op de roddelkanalen staan, vaak smaad of laster zijn. Daarbij gaat het bij smaad om een verhaal dat waar kan zijn en een reputatie kan beschadigen en bij laster wanneer iemand een leugen vertelt en weet dat dit een leugen is. Volgens Van der Wal brengen de verspreiders van roddels mensen echt in de problemen. Omdat het op internet staat is het bovendien lastig uit te bannen.

De Telegraaf voert ook Bamber Delver, media-expert, jongerencoach en auteur van het Handboek tegen pesten op. Zij adviseert ouders het er met hun kind over te hebben en ze te vragen of het ook op hun school voorkomt. Ouders horen volgens haar pas als laatste als hun kind slachtoffer is, omdat ze zich schamen en zich eenzaam voelen. Delver heeft wel een tip voor de ouders: “Het enige wat daarbij helpt, is kunnen schuilen en je niet hoeven te verklaren.”

Brieven aan ouders en melding bij politie

De NOS meldt in een bericht van NH Nieuws dat middelbare scholen in Hoorn, Edam, Volendam en Haarlem inmiddels ouders via een brief hebben gewaarschuwd voor de anonieme roddelkanalen. Alle scholen geven aan dat ze daarnaast in gesprek gaan met leerlingen. Rector Marleen van der Flier van de Haarlemse ECL legt uit waarom: “Hoe meer ze in de fysieke werkelijkheid erover leren, hoe kleiner de kans dat ze online over grenzen gaan.” Ook geven de scholen aan melding te zullen doen van strafbare feiten bij de politie. Ook de politie pakt het op. Zo post politiewoordvoerder Fleur Mosterdijk van Politie-eenheid Den Haag op Instagram een bericht waarin ze erop wijst dat smaad en laster strafbaar is en grote gevolgen kan hebben. Ze roept scholieren op zich bewust van de impact te zijn.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat zich tegenover Linda positief uit over de houding van de scholen: “Ze zien het zeker niet als een ‘ver van mijn bed show’ en begrijpen hoeveel impact dit heeft. Dat het medium sneller en groter is dan de wc-deuren van vroeger maakt dat het ook alertheid vergt. Ik heb de indruk dat scholen het sneller en professioneler oppakken.”

Verantwoordelijkheid voor roddelkanalen zelf

Ben Leenen, directeur van het 2College Durendael in Oisterwijk zegt in een interview met Onderwijs van Morgen dat er nog een partij is die zijn verantwoordelijkheid moet nemen, de roddelkanalen zelf. Zij zijn de eerste verantwoordelijken om hier iets aan te doen, aldus Leenen omdat hun verdienmodel erop gericht is om zoveel mogelijk mensen te verleiden om ernaar te kijken en om op de kanalen actief te zijn. Leenen wijst erop dat dit nu wel ten kosten van leerlingen en docenten gaat.

Bronnen: Onderwijs van Morgen, NOS, De Telegraaf, Linda.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!