Home Thema's Inclusief onderwijs Educatieve game Robins Wereld gelanceerd voor kinderen met verstandelijke beperking
Inclusief onderwijs

Educatieve game Robins Wereld gelanceerd voor kinderen met verstandelijke beperking

Educatieve game Robins Wereld gelanceerd voor kinderen met verstandelijke beperking
Achtergrond

Zorg- en onderwijsinstellingen kunnen aan de slag met ‘Robins Wereld’,  een educatieve game gericht op het trainen van effectief leergedrag bij kinderen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking.

Over Educatieve game Robins Wereld

De ontwikkeling van Robins Wereld is gebaseerd op de visie vanuit de wetenschap dat alle kinderen kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen. Neuropsychologische kennis ondersteunt, dat ook het brein van matig tot ernstig verstandelijk gehandicapte kinderen train- en leerbaar is. Tijdens het spelen traint het kind de vaardigheden aandacht, impulscontrole, werkgeheugen en probleemoplossend vermogen. Het trainen van deze vaardigheden helpt zo spelenderwijs beter te leren.

Robins Wereld biedt 12 uitdagende mini-games voor kinderen in de leeftijdscategorie van 2 t/m 21 jaar. De keuze voor deze maximumleeftijd is gemaakt omdat het spel speciaal is ontwikkeld voor zorginstellingen en het speciaal onderwijs, waar kinderen met een beperking indien nodig tot hun 21e levensjaar naartoe kunnen gaan.

Robins Wereld wordt gespeeld op een tablet en speelt zich af in een echte speelwereld waar kinderen in de persoon van Robin allerlei opdrachten en taken moeten uitvoeren. Gedurende de game krijgt het kind direct hints en feedback op zijn spelgedrag waardoor hij wordt ondersteund in de ontwikkeling van zijn effectief leergedrag. Deze feedback wordt afgeleid uit het tikgedrag van het kind bij het gebruik van het touchscreen.

Over de ontwikkeling van Robins Wereld

In 2019 begon een pilotonderzoek om het prototype af te stemmen op de behoeften van de doelgroep, wat resulteerde in een optimalisatie van de spelervaring en leermogelijkheden.

Gedetailleerder vervolgonderzoek onder 49 kinderen op kinderdagcentra en speciaal onderwijs, onder leiding van gedragswetenschapper Jikke Damveld, bevestigde de positieve impact van Robins Wereld op de prestaties van kinderen, met name bij regelmatige spelers die significant meer vooruitgang vertoonden. 

De komende drie jaar wordt het online platform van Robins Wereld doorontwikkeld door Mediaheads in nauwe samenwerking met ’s Heeren Loo, de doelgroep en andere betrokkenen. Afhankelijk van de behoeften van de gebruikers wordt bepaald welke vervolgstappen gezet worden.

Bronnen: Nationale Onderwijsgids, Smith Communicatie.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek