Home Thema's Inclusief onderwijs Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots
Inclusief onderwijs

Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots

Artificial intelligence
Achtergrond

RobotWise, de organisatie die zich richt op talentontwikkeling met behulp van sociale educatieve robots, biedt in het schooljaar 2023-2024 60 basis- en middelbare scholen innovatieve lesprogramma’s aan. Hierbij ligt voor 3000 leerlingen vooral de nadruk op het vergroten van ‘kansengelijkheid’.

Scholen kunnen dit financieren dankzij onderwijssubsidies uit het Gelijke Kansen-programma van het ministerie van OCW. RobotWise hielp de scholen bij het aanvragen.

Aanpak

De scholen kunnen de subsidies gebruiken voor het afnemen van RobotWise lesprogramma’s, inclusief trainingen voor leerkrachten en de benodigde leermiddelen, zoals robots. De lesprogramma’s bestaan uit games met storytelling en opdrachten die leerlingen in groepjes offline en online uitvoeren. Met RobotWise verkennen leerlingen zo op een speelse wijze de wereld van robots en experimenteren ze op een interactieve en zelfstandige manier. De leerlingen ontwikkelen laagdrempelig zowel hun technologische- als hun samenwerkingsvaardigheden.

Kansengelijkheid

De activiteiten met de robots zijn geschikt voor alle leerlingen en bieden gelijke kansen voor het ontdekken van hun talenten. De robots functioneren als educatief hulpmiddel waarbij de activiteiten de leerlingen spelenderwijs voorbereiden op de toenemende digitalisering in de maatschappij. Maar ook op vaardigheden die nodig zijn voor de arbeidsmarkt van nu en in de toekomst. RobotWise is van mening dat leer- of denkniveau, achtergrond en cultuur geen rol mogen spelen bij het ontdekken van talenten en de ontwikkeling van 21ste Eeuwse vaardigheden.

Duurzaam

De robots zijn duurzaam doordat ze door de hele school, bij elke groep en les kunnen worden ingezet. Docenten hebben ondertussen meer tijd om hun leerlingen te observeren en op een positieve coachende manier bij te staan.

Bron: ICT Magazine, RobotWise

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics