
Langetermijngevolgen van slachtofferschap van cyberpesten tijdens kindertijd en adolescentie

Wat zijn de langetermijngevolgen van slachtofferschap van cyberpesten tijdens de kindertijd en adolescentie? En welke technologische tools kunnen cyberpesten voorkomen of betrokkenen helpen? Dat onderzoekt Sara Pabian, Assistant Professor aan het Departement Communicatie en Cognitie aan de Tilburg University. Ze vertelt erover in een gesprek met Omroep Brabant.
Cyberpesten nieuwe dimensie van pesten
Pabian vertelt dat waar pesten al zo oud is als de mensheid er nu een dimensie is bijgekomen. De huidige generatie jongeren is de eerste generatie die ook via de computer of telefoon gepest wordt en daarmee alle kanten van pesten meemaakt. Pabian heeft hen gesproken en concludeert dat de slachtoffers nog meer en langer last hebben van onzekerheid, angst en depressie dan voorgaande situaties. Cyberpesten speelt zich net als traditioneel pesten vaak af rond het schoolplein. Bekende voorbeelden ervan zijn het doorsturen van naaktfoto’s, het hoofd van iemand op het lichaam van iemand anders plakken en de Gossip Girl-accounts op TikTok, die roddels verspreiden.
De rol van medescholieren
Pabian onderzoekt ook de rol van medescholieren. Ze merkt dat wanneer die de eerste keer niet ingrijpen, ze dat de volgende keer nog minder snel zullen doen. Soms worden medescholieren zelfs medeplichtig aan cyberpestgedrag omdat ze filmpjes doorsturen. Door die ongevoeligheid van medescholieren krijgt de pester steeds meer ruimte om te pesten.
Oplossing pestprobleem
Het pestprobleem kan alleen worden opgelost volgens Pabian, wanneer het massaal afgekeurd wordt en wanneer mensen zich bewust worden van de enorme gevolgen voor het slachtoffer. Ze ziet twee redenen waarom medescholieren vaak niet ingrijpen:
- Ze weten niet hoe ze moeten ingrijpen.
- Ze zijn bang zelf slachtoffer te worden.
Social media influencers inzetten tegen cyberpesten
De Tilburgse wetenschappers Sara Pabian en Marije van Amelsvoort voerden in mei en juni samen met partners in zes Europese landen een campagne, TABASCO, onder leerlingen tussen 10 en 18 jaar om cyberpesten aan te pakken. Daarbij werden sociale media influencers ingezet. Volgens het duo zijn beelden en vlogs van de influencers effectief door de originele en authentieke inhoud, door de persoonlijke details die influencers delen en door de bijzondere band tussen volgers en influencers. Bovendien kunnen influencers ernstige boodschappen op een aantrekkelijke manier overbrengen. In de omgeving van Tilburg namen meer dan 300 leerlingen in verschillende scholen deel aan de TABASCO-campagne.
Bron: Omroep Brabant, Tilburg University, TABASCO.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct