Home Thema's Inclusief onderwijs Programma School & Omgeving biedt extra activiteiten en ondersteuning
Inclusief onderwijs

Programma School & Omgeving biedt extra activiteiten en ondersteuning

Nieuws

Minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs heeft onlangs bij de officiële opening van het schooljaar het programma School & Omgeving gelanceerd. Met het programma krijgen tienduizenden leerlingen naast hun reguliere lessen op en rondom school extra activiteiten en ondersteuning aangeboden. Voor School & Omgeving is dit jaar € 34 miljoen euro beschikbaar.

Binnen het programma werken scholen, gemeenten, kinderopvangorganisaties, sportclubs en andere lokale partijen samen om de kansen voor kinderen te vergroten. Het programma School & Omgeving wordt komend schooljaar uitgerold in de 130 gebieden waar dat het hardste nodig is. Met 45 regio’s hiervan die zo’n aanpak al hebben, wordt gekeken wat het beste werkt en zo een methode ontwikkeld waarmee op termijn veel meer leerlingen kunnen worden geholpen. Bij de opening bezocht Wiersma enkele van de voorlopers.

Lokale coalities en lokale keuzes

Hoe je de kansen van kinderen kunt vergroten, kan per regio verschillen. Afhankelijk van de achtergrond van de kinderen, hebben zij immers andere behoeftes. Daarom kiezen lokale coalities van scholen, gemeenten en andere organisaties zelf wat ze aan extra activiteiten bieden.

Veilige omgeving

De activiteiten vinden op of rond de school plaats omdat dit voor leerlingen een veilige plek is waar ze toch al zijn. Dat maakt het voor hen heel laagdrempelig om mee te doen. Omdat de lokale coalities samen met de school het programma uitvoeren, betekent het programma niet zomaar meer werk voor leraren en ander onderwijspersoneel.

Brede aanpak

Met het programma School & Omgeving geeft minister Wiersma invulling aan afspraken in het coalitieakkoord. Het programma past bij een pakket aan maatregelen die hij eerder dit jaar nam om leerlingen eerlijke kansen te bieden.

Toelichting Wiersma

Bij de presentatie gaf Wiersma aan waarom het programma School & Omgeving belangrijk is: “Iedereen moet op school goed leren lezen, schrijven, rekenen en leren hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Maar je ontwikkeling gaat over veel meer dan dat: een groot deel daarvan gebeurt buiten de school, in je omgeving daaromheen. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je goed kunt programmeren als je met vrienden thuis aan computerprogramma’s sleutelt. Door in een team te sporten, leer je beter samen te werken. We moeten zorgen dat elk kind optimaal kansen kan pakken, ongeacht waar je woont, het inkomen van je ouders of de omstandigheden waarin je opgroeit. Daarom gaan we komende jaren aan de slag met het verrijken van de school en omgeving voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs, zodat uiteindelijk alle leerlingen eerlijke kansen krijgen.”

Bron: Rijksoverheid

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schaduw-ict, de IBP-uitdaging van ChatGPT
Stappenplan voor smartphonebeleid op school
Hoe betrek je als school ouders bij mediawijsheid?