Home Thema's Leesvaardigheid Een op de vijf Nederlanders vindt leesbevordering een taak van school
Leesvaardigheid

Een op de vijf Nederlanders vindt leesbevordering een taak van school

Nieuws

Vier op de vijf Nederlanders vindt leesbevordering belangrijk en een op de vijf (19%) vindt dat leesbevordering vooral een taak is van scholen. Dat meldt de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) op basis van onderzoek van GfK.

Wanneer er verder wordt ingezoomd op de vraag of leesbevordering vooral een taak voor scholen is, blijkt dat het percentage dat de stelling onderschrijft van 19% naar 11% daalt bij ouders met kinderen jonger dan twaalf jaar. Omgekeerd leggen vooral mannen, jongere Nederlanders en lagere sociale klassen meer verantwoording voor leesbevordering bij scholen. Medium en light lezers (21%) vinden vaker dat leesbevordering vooral een taak is voor scholen dan heavy lezers (11%). Heavy lezers lezen minimaal één keer per week een boek, medium lezers één tot drie keer per maand en light lezers minder vaak.

Stimuleren van lezen bij kinderen

Om te onderzoeken op welke manier ouders het lezen bij hun kinderen stimuleren, heeft GfK in het onderzoek extra vragen gesteld aan ouders met kinderen onder de twaalf jaar. Van deze groep onderneemt 96% – bijna iedereen dus – wel eens een leesactiviteit met kinderen. De meest uitgevoerde activiteit is voorlezen uit een boek: 71% van de ouders van kinderen onder de twaalf doet dit wel eens. Ook het aanmoedigen om te lezen, naar de openbare bibliotheek gaan en boeken cadeau geven worden door een meerderheid gedaan.

Bijna drie op de vijf Nederlanders (58%) besteedt minder tijd aan lezen dan ze zouden willen. De redenen hiervoor zijn tijdsgebrek (44%), concurrentie van andere activiteiten (30%) en het gemak van kijken naar televisie en video’s (26%). Ook als het om anderen gaat, heeft men het gevoel dat er minder gelezen wordt: ruim de helft van de respondenten (52%) heeft het idee dat volwassenen minder lezen, tweederde (67%) heeft dat idee bij kinderen en maar liefst driekwart (75%) bij jongeren.

Over het onderzoek

In opdracht van KVB-SMB, CPNB, KB en Stichting Lezen doet GfK jaarlijks vier metingen naar het koop-, lees- en leengedrag van Nederlandse consumenten. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe thema’s behandeld om de kennis over de Nederlandse (boeken)consument zo breed mogelijk te krijgen. De metingen zijn onderverdeeld in één reguliere en drie themametingen. Deze derde themameting van 2022 behandelde het thema leesbevordering en communicatie.


Meer weten over het verbeteren van leesvaardigheid of het gebruik van Leesvoortgang binnen Microsoft Teams in de klas? Ga naar het Dossier Leesvaardigheid op Breens.nl.


Bron: KVB Boekwerk, Onderwijsland

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs