Home Thema's Leesvaardigheid KSE verbetert uitspraak Duits met Leesvoortgang in Microsoft Teams
Leesvaardigheid

KSE verbetert uitspraak Duits met Leesvoortgang in Microsoft Teams

How to

Sinds de coronacrisis gebruiken veel onderwijsinstellingen Microsoft Teams. Wat velen niet weten is dat Microsoft Teams een aantal gratis tools bevat die heel handig zijn voor gebruik in het onderwijs. Leesvoortgang is zo’n nieuwe gratis tool. Hiermee kunnen leerkrachten oefeningen geven aan leerlingen om hun uitspraak van een vreemde taal te verbeteren. Dat ziet ook Monique Spuesens, leerkracht Duits op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE): “Met de tool kun je leerlingen in een veilige omgeving laten oefenen, zonder de groepsdruk van andere leerlingen in de klas.”

Al meer dan 33 jaar werkt Monique Spuesens in het onderwijs. Sinds 2008 is zij leerkracht wiskunde en Duits op de KSE, zowel op mavo-, havo- en vwo-niveau. Naast docent is zij ook talentbegeleider voor hoogbegaafde leerlingen. Zij lopen vaak vast en hebben meer stimulans nodig. Dat is ook een van de redenen dat Spuesens de KSE een bijzondere school vindt: “We richten ons echt op het individu. Er is aandacht voor alle leerlingen afzonderlijk. Voor leerlingen die minder goed presteren, maar ook leerlingen die juist heel getalenteerd zijn, in bijvoorbeeld sport. Zo creëren wij meer eigenaarschap voor iedere leerling. Daarnaast maken wij veel gebruik van digitale middelen. Hierdoor kunnen we meer onderwijs op maat geven en aansluiten bij het individuele tempo en niveau van de leerlingen.”

Leren in een veilige omgeving

Door haar interesse in de ICT en de drang om zichzelf te ontwikkelen op dat vlak zit Spuesens ook in het ICT-clubje (de MIE-experts) van de KSE. Het verplicht op afstand lesgeven tijdens de coronapandemie dwong leerkrachten om op zoek te gaan naar een andere manier van lesgeven, waarmee zij alsnog onderwijs op maat konden bieden. De KSE werkte in die periode steeds meer met Microsoft Teams. Tijdens de zoektocht naar een oplossing voor het op afstand lesgeven kreeg de school hulp van hun eigen Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE), waarmee de overige docenten van de KSE regelmatig contact hebben om kennis uit te wisselen. Zelf is Spuesens inmiddels één van hen.

Leesvoortgang is een gratis onderdeel van Teams. Het is een toegankelijke oplossing voor het oefenen van de uitspraak in een vreemde taal, waar alle leerlingen van profiteren, ongeacht hun vaardigheidsniveau. Dit gaf de doorslag voor Spuesens om met Leesvoortgang te werken. Al eerder was zij op zoek naar een alternatieve lesmethode voor haar lessen Duits: “Ik haalde voorheen vaak de leerlingen een voor een voor de klas om hun uitspraak te oefenen. Veel leerlingen voelden zich daar heel ongemakkelijk bij. Daar moest ik wat mee, dus ging ik op zoek naar een alternatief.”

Leerkrachten kunnen Leesvoortgang onder andere gebruiken voor de talen op de middelbare school. Via Teams lezen leerlingen een tekst op. Hun opname wordt vervolgens automatisch en/of handmatig beoordeeld op uitspraak. “Dit is een goede manier om leerlingen op afstand en in een veilige omgeving te laten oefenen met hun uitspraak zonder de groepsdruk van andere leerlingen in de klas”, aldus Spuesens.

Trial en error

Eenmaal gekozen voor Leesvoortgang ging ze van start met de nieuwe tool. “De eerste keer dat we met Leesvoortgang werkten, deden we dat in de klas. We kwamen er direct achter dat omgevingsgeluiden de opname verstoren. De tool geeft dan verkeerde uitkomsten aan. Hierdoor wisten we dat je de uitspraak van de tekst in een rustige, stille omgeving moet opnemen”, vertelt Spuesens.


Meer weten over het verbeteren van leesvaardigheid of het gebruik van Leesvoortgang binnen Microsoft Teams in de klas? Ga naar het Dossier Leesvaardigheid op Breens.nl.


Wat wel werkt en wat niet werkt spelen leraren aan elkaar door. Dit geldt ook voor de beoordelingswijze. De tool laat met kleuren zien welke fouten leerlingen maken. Spuesens stelt dit automatisch in, maar controleert toch altijd nog handmatig of de fouten ook daadwerkelijk kloppen. Dat is het voordeel van een opname die behouden blijft. “Het is docenteigen om toch alles zelf te willen nakijken! Daarnaast zit de tool ook zelf nog in een leerproces om alle fouten eruit te kunnen halen.”

Vooruitgang in de cijfers

Toch vindt Spuesens dat Leesvoortgang alleen maar voordelen heeft, zowel voor docenten als voor de leerlingen. Volgens Spuesens neemt de tool werk uit handen voor docenten, waardoor er meer tijd overblijft voor andere vaardigheden tijdens de les. Ook kan de tool differentiëren en nog meer focussen op het individu. Per leerling geeft de tool de verbeterpunten aan. Op basis daarvan kan een docent persoonlijke feedback geven en hulpmiddelen aanbieden, zoals de leescoach. Ook van haar leerlingen kreeg Spuesens positieve reacties: “Zij gaven aan het een fijne methode te vinden om hun uitspraak te oefenen, zonder dat ze zich gehinderd voelden. Een docent kan in de tool aangeven of leerlingen onbeperkt mogen oefenen. Pas als zij zelf tevreden zijn over hun uitspraak, sturen zij de opdracht dan in.” Als gevolg daarvan ziet Spuesens daadwerkelijk vooruitgang in de cijfers. Al met al wordt het lesgeven én het les krijgen aantrekkelijker en leuker. “Het is voor ons echt een win-win situatie”, benadrukt Spuesens.

Verantwoordelijkheid bij de leerling

Leesvoortgang biedt Spuesens de kans om haar studenten beter te ondersteunen en aan te moedigen in hun leerproces. De docent blijft de tool in de toekomst veelvuldig inzetten: “Ik hoop wel dat er in de tool een functie bijkomt dat leerlingen ook zelf de resultaten aan de hand van de kleuren in kunnen zien. Dat zou echt nog een toevoeging zijn. Zo leg je nog meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid bij de leerling om zelfstandig te werken aan het verbeteren van de uitspraak.”

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!