Home Thema's Leesvaardigheid Zeven tips om leerlingen aan het lezen te krijgen
Leesvaardigheid

Zeven tips om leerlingen aan het lezen te krijgen

jaar van het lezen
Nieuws

De leesvaardigheid van leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs is gedaald vergeleken met tien jaar geleden, bleek uit het laatste landelijke onderzoek Peil.Leesvaardigheid. Daarom verzamelden de onderzoekers Nicole Swart en Roel van Steensel voor Leraar24 zeven tips om leerlingen aan het lezen te krijgen.

Beide onderzoekers zijn bekend met de materie. Roel van Steensel deed onderzoek naar de combinatie van factoren die van belang zijn voor effectief leesonderwijs in het primair onderwijs. Nicole Swart is betrokken bij het PIRLS-onderzoek 2021 dat elke 5 jaar het begrijpend leesniveau van groep 6-leerlingen in kaart brengt. Volgens Van Steensel en Swart is de dalende leesvaardigheid een gevolg van een opeenstapeling van factoren: van versnipperd taalonderwijs tot concurrerende activiteiten, zoals gamen en smartphonegebruik.

De zeven tips
  1. Breng de basisvaardigheid lezen op orde. Daarna ga je de positieve effecten van leesmotivatie zien op de leesvaardigheid.
  2. Integreer vakken met elkaar. Thematisch onderwijs of onderwijs waarbij taal bijvoorbeeld geïntegreerd is in de zaakvakken, blijkt effectiever.
  3. Geef leerlingen keuzevrijheid. Leesmotivatie lijkt ook af te hangen van een gevoel van autonomie. Keuzevrijheid heeft een positief effect op de leesvaardigheid en leesmotivatie.
  4. Maak het leesdoel duidelijk. Je kunt begrijpend lezen betekenisvoller maken door leerlingen er het nut van in te laten zien. Weten met welk doel je een tekst leest, maakt lezen motiverender.
  5. Ga de diepte in en combineer taaldomeinen. Verdiepingsvaardigheden die gaan over wat er nou eigenlijk echt staat maken lezen juist interessant.
  6. Koppel het juiste boek aan de juiste leerling. Veel leerlingen vinden het lastig een boek te kiezen dat aansluit bij hun interesses en leesniveau. Help ze daarom bij hun keuze.
  7. Investeer in je boekenkennis. Als je leerlingen boekentips wilt geven, moet je op de hoogte zijn van goede, actuele boeken en die boeken aanbieden. Door regelmatig collecties te wisselen en recente titels toe te voegen, houd je het aanbod aantrekkelijk en verrassend voor leerlingen.
Over Leraar24

Leraar24 is een samenwerking tussen Kennisnet, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Leraar24 is er voor alle leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en lerarenopleidingen.


Meer weten over het verbeteren van leesvaardigheid of het gebruik van Leesvoortgang binnen Microsoft Teams in de klas? Ga naar het Dossier Leesvaardigheid op Breens.nl.


Bron: Leraar24

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics