Home Thema's Leven lang ontwikkelen Aangenomen Wet NLQF geeft inzicht in niveau leeruitkomsten
Leven lang ontwikkelen

Aangenomen Wet NLQF geeft inzicht in niveau leeruitkomsten

Aangenomen Wet NLQF geeft inzicht in niveau leeruitkomsten
Nieuws

Nadat in april 2024 de Tweede Kamer al akkoord was gegaan heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Netherlands Qualification Framework (NLQF). De Wet NLQF geeft werkenden, werkzoekenden en werkgevers beter inzicht in het niveau van opleidingen, trainingen en cursussen. Zo kunnen werkenden duurzaam actief blijven op de arbeidsmarkt.

Ook inschaling non-formeel onderwijs dankzij wet mogelijk

Daar waar formeel onderwijs, gericht op het behalen van een wettelijk erkende opleiding, automatisch wordt ingeschaald, maakt de Wet NLQF het mogelijk om ook non-formeel onderwijs in te schalen, mits de opleiding aan bepaalde criteria voldoet. Dat is belangrijk, omdat twee derde (67%) van de personen die de afgelopen vier jaar scholing heeft gevolgd, gebruik maakte van non-formele scholing. 

De inschaling heeft verschillende voordelen:

  • Het geeft inzicht in het niveau van leeruitkomsten.
  • Het garandeert dat de opleiding onafhankelijk wordt geëxamineerd.
  • Het zorgt ervoor dat behaalde certificaten en afgeronde cursussen door de werkgever herkend worden en op de juiste waarde kunnen worden geschat.
Wet geen kwaliteitskeurmerk

De Wet NLQF is geen kwaliteitskeurmerk. Wel geeft het inzicht in het niveau van leeruitkomsten en een goede inschatting van hoe een opleiding qua niveau aansluit op de vooropleiding en werkervaring. Het NLQF-niveau  zegt namelijk iets over het werk- en denkniveau dat van de persoon verwacht mag worden na afronden van de ingeschaalde opleiding. Dankzij de Wet NLQF, die onderdeel is van de onderwijsagenda Leven Lang Ontwikkelen, kan ook gemakkelijker worden ingegrepen wanneer opleiders onjuiste informatie verstrekken over het niveau van hun opleidingen.

Het streven is dat de Wet NLQF in januari 2025 in werking treedt.

Bron: Rijksoverheid.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek