Home Thema's Leven lang ontwikkelen De impact van Leven Lang Ontwikkelen op ICT in het onderwijs
Leven lang ontwikkelen

De impact van Leven Lang Ontwikkelen op ICT in het onderwijs

digitalisering
Blog

Met een Leven Lang Ontwikkelen zorgt het onderwijs er, samen met het bedrijfsleven, voor dat studenten (en werknemers) altijd fit-for-the-job zijn. Dat zij altijd over de juiste kennis, vaardigheden en adaptieve mindset beschikken. Zodat zij zich continu aan kunnen passen binnen een constant veranderend onderwijs- en werkveld.

Een Leven Lang Ontwikkelen faciliteren betekent dat niet het curriculum, maar juist de behoeften van de student centraal komen te staan binnen uw onderwijsorganisatie. Zijn of haar ambities en toekomstplannen. Zijn of haar persoonlijke leerroute. Dit alles binnen een moderne onderwijswereld die wij samenvatten in drie kernwoorden: flexibel, persoonlijk en circulair.

Circulair onderwijs zorgt voor blijvende band

Wil een school een ‘leven lang ontwikkelen’ aanbieden, dan staan drie kernwoorden centraal: flexibel, persoonlijk en circulair. Met flexibel wordt bedoeld dat iemand datgene kan leren waaraan hij behoefte heeft. Dat kan nu niet in het initiële onderwijs; je moet de hele opleiding doen. Je kunt niet tien vakken bij elkaar nemen en daarmee jouw opleiding vormgeven. Je kunt ook niet zelf bepalen in welk tempo je naar een examen toe wilt werken.

Persoonlijk houdt in dat iemand zelf bepaalt hoe hij onderwijs volgt. De een wil klassikaal, de ander online. De een wil in de praktijk leren, de ander in de schoolbank. In de praktijk zijn vaak mengvormen mogelijk. .

Bij circulair is het uitgangspunt een blijvende band tussen onderwijsinstelling en student. Het zal vaker voorkomen dat iemand een bepaalde module volgt, dan een paar jaar niks en vervolgens weer aanklopt. De eisen die aan werknemers of ZZP’ers worden gesteld veranderen steeds sneller, dus is er behoefte aan onderwijs om bij te blijven.

Noodzaak van een digitale campus

Voor persoonlijk, flexibel en circulair leren is een IT-landschap vereist dat net zo flexibel en schaalbaar is als de leerbehoefte van studenten en oud-studenten. Om ervoor te zorgen dat een onderwijsinstelling steeds alle cruciale bouwstenen voor een Leven Lang Ontwikkelen van de student helder in het vizier houdt, hebben we bij Breens Network één overzichtelijk model ontwikkeld dat dit allemaal in kaart brengt: de Digitale Campus.

De Digitale Campus bestaat uit drie lagen:

  • De onderwijsinstelling. Daar waar de student start en zich aanmeldt. De onderwijsinstelling vormt het kloppende hart binnen de Digitale Campus. Daar sta je als student geregistreerd en wordt het onderwijs gecategoriseerd en gefaciliteerd.
  • De student. Zijn of haar persoonlijke leerroute staat centraal. Dit vraagt om een persoonlijke (digitale) leeromgeving, studieplanning, begeleiding én een persoonlijk portfolio aan opleidingen, modules en lessen.

  • De onderwijspraktijk. In deze laag komen álle onderwijsbenodigdheden samen. Van leermateriaal tot stageplekken en -begeleiding, van leerapplicaties tot samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Gebundeld in een persoonlijke leerroute.

“De verwachting van studenten en docenten overtreffen en hen verrassen. Daar draait het om bij een leven lang ontwikkelen”

De toekomst: onderwijs als componenten aanbieden

Met de Digitale Campus is het mogelijk om onderwijs als losse modules aan te bieden. De student kan dan zelf zijn leerprogramma samenstellen door in te schrijven op het aanbod. De onderwijsinstelling bewaart de gegevens van studenten, zodat deze een 360 graden beeld van hem heeft en kan adviseren bij vervolgkeuzes. Dat is nodig, omdat er een blijvende band is tussen onderwijsinstelling en student.

Oftewel: de nieuwe wensen van studenten en veranderingen binnen hun onderwijs moeten leiden tot andere keuzes voor onderwijsinstellingen en een nieuw ingericht IT-landschap. Ingrijpend, maar het kan absoluut worden opgepakt met hulp van de juiste partners en toepassingen.
Klaar voor de toekomst van LLO met Digitale Campus
Wil je vanuit jouw onderwijsinstelling aan de slag met Leven Lang Ontwikkelen in de praktijk? In de whitepaper: Digitale Campus voor een Leven Ontwikkelen ontdek je welke stappen genomen moeten worden én geven experts advies en delen praktijkervaringen. Download de whitepaper nu:
Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Vanuit mijn rol als adviseur digitalisering ondersteun ik onderwijsinstellingen bij het vinden en benutten van kansen die verscholen liggen in het doordacht toepassen van technologische mogelijkheden.
Trending topics
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl