Home Thema's Leven lang ontwikkelen Doekle Terpstra wil numerus fixus op mbo-opleidingen waar nauwelijks vraag naar is
Leven lang ontwikkelen

Doekle Terpstra wil numerus fixus op mbo-opleidingen waar nauwelijks vraag naar is

Nieuws

Overal in het mbo waar sprake is van een overschot moet een numerus fixus (een beperkte instroom van studenten) komen. Mbo’ers die een techniekopleiding afronden moeten een bonus krijgen. Die voorstellen doet voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland in een interview met het AD. Hij vindt ook dat een beroepsopleiding voor een sector met een tekort aan medewerkers, zoals de techniek, extra geld moet krijgen.

Terpstra wijst erop dat doordat we beroepsopleidingen negeren de sector van 160.000 mensen nu al een tekort heeft van 20.000 mensen en dat dat aantal gaat oplopen tot 40.000. In het interview zegt  Terpstra ook dat de technieksector bij de energietransitie zowel een kwantitatief probleem heeft (onvoldoende vakmensen) als kwalitatief (slimme apparaten vragen om bijscholing van monteurs). Hij steunt de oproep van milieuminister Jetten om te komen tot een ‘groene-banenplan’, maar roept in het AD het kabinet wel op om dit samen met de marktpartijen te doen: “De verduurzamingsslag kan alleen lukken als we het slim en systematisch aanpakken.”

Volgens Terpstra ligt de oorzaak van het huidige tekort in het feit dat Nederland de afgelopen decennia vooral de nadruk heeft gelegd op vakken en richtingen die niet direct gericht zijn op (voorbereidend) beroepsonderwijs. “Ouders vonden het vooral belangrijk dat hun kind naar mavo, havo of vwo ging, met liefst nog een theoretische studie erachteraan. Onze jonge mensen zijn grootgebracht met het idee dat de ‘stropdassenberoepen’ meer waard zijn dan vakmanschap. We moeten ons daar diep voor schamen, en dat imago dient snel te veranderen.” Tegelijk vindt hij dat er een plafond moet komen aan het aantal mensen dat in het mbo kiest voor uitstervende ‘stropdasberoepen’: “Anders gooien we publiek geld in een put.” In een interview met de NOS laat Adnan Tekin, voorzitter van de MBO-raad, weten dat hij een numerus fixus geen oplossing vindt, omdat hij een groot voorstander is van een vrije studiekeuze bij studenten. Toch wordt het volgens hem wel al toegepast bij mbo-opleidingen wanneer er geen noodzakelijke stageplaatsen beschikbaar zijn bij een opleiding: “Zonder stageplek heb je geen mbo-diploma. ” Daarnaast vindt Tekin dat er een breder probleem is: de uitstroom van mbo-opleidingen is te klein. “We hebben tekorten aan het aantal studenten dat voor het beroepsonderwijs kiest. ”

Bronnen: AD en NOS.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!