Home Thema's Leven lang ontwikkelen € 123 miljoen voor betere samenwerking beroepsonderwijs en bedrijfsleven
Leven lang ontwikkelen

€ 123 miljoen voor betere samenwerking beroepsonderwijs en bedrijfsleven

Nieuws

Het Rijk wil het personeelstekort in techniek en ICT aanpakken door bestaande publiek-private samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven verder te brengen. Daarvoor is 123 miljoen euro beschikbaar. De Subsidie Opschaling verduurzaamde PPS in het beroepsonderwijs ondersteunt drie doelen van deze samenwerking: Jongeren opleiden zodat zij de juiste vaardigheden hebben voor de regionale arbeidsmarkt. Medewerkers van het regionale bedrijfsleven blijvend inzetbaar houden door om- en bijscholing. De innovatiekracht van het mkb stimuleren.

De bijdrage van 123 miljoen euro van de Subsidie Opschaling verduurzaamde PPS in het beroepsonderwijs komt uit het Nationaal Groeifonds en is onderdeel van het Actieplan Groene en Digitale banen. Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro in projecten die zorgen voor duurzame economische groei voor de lange termijn. Van de 210 miljoen euro investering op dit onderdeel wordt nu 123 miljoen toegekend aan vijftien consortia. Het resterende bedrag wordt toegekend in een latere fase.

Verdere opschaling

De bijdrage zorgt ervoor dat pps’en in vijftien consortia door gerichte investeringen verder kunnen worden opgeschaald, zodat meer scholieren, werkenden en werkzoekenden worden opgeleid voor een baan in techniek of ICT. Een voorwaarde voor de toekenning van de bijdrage is dat de pps’en voor hun plannen ook cofinanciering ontvangen vanuit regionale partners, zoals overheid, bedrijfsleven of onderwijs. De vijftien samenwerkingsverbanden hebben de ambitie om tot 2027 31.000 mkb’ers te bedienen met inzet van 152.000 studenten en 16.000 docenten. Voor subsidie komen kosten in aanmerking die te maken hebben met:

  • Versterking van ketens en ecosystemen.
  • Talentontwikkeling van aankomende en huidige werknemers.
  • Een leven lang leren voor werknemers en werkzoekenden.
  • Innovatie van de beroepspraktijk.
  • Een contextrijke infrastructuur.
Over het belang van beroepsonderwijs

Beroepsonderwijs is een basisvoorwaarde voor het groei- en concurrentievermogen van de Nederlandse economie. Sinds 2010 investeert Nederland daarom in publiek-private samenwerkingsverbanden (pps’en) om de aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven te versterken. Een betere aansluiting is nodig zodat mensen zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen, innovaties in het bedrijfsleven worden gestimuleerd en het productiviteitsniveau van mkb’ers omhoog gaat.

Bron: Nationale Onderwijsgids, Rijksoverheid

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics