
Eerste microcredential uitgereikt door Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht (HU) heeft de eerste microcredential uitgereikt. Tanja Derksen, product owner van de pilot Microcredentials aan de HU, legt uit wat microcredentials zijn en waarom ze belangrijk zijn voor de HU. “Microcredentials helpen flexibel en meer gepersonaliseerd onderwijs te realiseren en dragen op die manier bij aan de HU-ambities op het gebied van studentsucces en leven lang ontwikkelen.“
De HU is een van de 32 hoger onderwijsinstellingen die meedoen aan de landelijke pilot Microcredentials van de zone Flexibilisering van het onderwijs en de Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland. De pilot loopt tot december 2023.
Ambities studentsucces
Tanja Derksen, product owner van de Pilot Microcredentials aan de HU, legt uit wat microcredentials zijn en waarom ze belangrijk zijn: “De microcredential is een erkende waardering voor een kleine onderwijseenheid, in de vorm van een digitale badge. Je kunt dat deze online delen en aan je cv toevoegen. Het laat precies zien wat iemand heeft geleerd en welke vaardigheden zijn opgedaan in een bepaalde module. Microcredentials helpen flexibel en meer gepersonaliseerd onderwijs te realiseren en dragen op die manier bij aan de HU-ambities op het gebied van studentsucces en leven lang ontwikkelen.”
Microcredentials stapelen
De microcredentials hebben verschillende voordelen, legt Derksen uit: “De microcredential maakt het mogelijk heel flexibel te studeren, in tijd én plaats. Je kan bijvoorbeeld module X volgen aan de HU en later aanvullen met module Y aan een hogeschool elders in het land.” Bovendien zijn de metadata van de credentials gestandaardiseerd. “Daardoor kunnen onderwijsinstellingen en (toekomstige) werkgevers precies zien welke leeruitkomsten, kennis en vaardigheden iemand eerder heeft behaald.” Uiteindelijk moet het mogelijk worden gemaakt microcredentials te stapelen tot een volledige opleiding, zoals een bachelor of master. “Zover is het nog niet, maar het is nu al wel veel gemakkelijker om binnen een opleiding vrijstellingen aan te vragen op basis van microcredentials.”
De microcredential is niet alleen bedoeld om flexibel een hele studie te kunnen volgen. Derksen: “Professionals hebben niet per se behoefte aan een volledige opleiding met graad, maar wel aan gerichte om- of bijscholing met een erkende kwaliteitswaarde. Met microcredentials kunnen ze zich gericht en snel ontwikkelen en zo optimaal blijven aansluiten bij hun veranderende werkveld.”
Erkenning aan onderwijseenheden
Jorien van der Helm verwierf de microcredential ‘Project Managament in Theory & Practice’ van de Master Project, Programme & Portfolio Management. Zij legt uit wat de microcredential voor haar betekent: “Het betekent dat gedurende de opleiding erkenning aan onderwijseenheden gegeven wordt, waarbij normaliter de waarde van de opleiding pas zichtbaar is na het volledig afronden van een master. Hiermee kan ik na de eerste module al aantonen welke kennis ik beheers. Dat hier ook een digitale erkenning aan gekoppeld is die ik bijvoorbeeld op LinkedIn kan plaatsen, zie ik als een toegevoegde waarde voor mijn positie op de arbeidsmarkt.”
Bronnen: Hogeschool Utrecht, ICT/magazine
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct