Home Thema's Leven lang ontwikkelen Flexibel roosteren: de nieuwe norm voor persoonlijk onderwijs bij Saxion
Leven lang ontwikkelen

Flexibel roosteren: de nieuwe norm voor persoonlijk onderwijs bij Saxion

Blog

Met de ontwikkelbehoeften van de student als uitgangspunt moet flexibel roosteren een vanzelfsprekendheid zijn. Waarbij de student zélf in staat is om lessen en modules te plannen. Bij Saxion Parttime School hebben ze het belang van flexibel roosteren al vroeg ingezien en hebben ze van zelfroosteren de norm voor persoonlijk onderwijs gemaakt.

Saxion Parttime School maakt met behulp van de applicatie Planbord individueel passend roosteren mogelijk. Afgestemd op de thema’s die op dat moment spelen in de (onderwijs)praktijkomgeving van de student, of de persoonlijke omstandigheden zoals werk, gezinsleven en overige zaken in het kader van een leven lang ontwikkelen. Ook de gewenste studie-locatie en de studielast die de student op dat moment aankan worden hierin meegenomen. Rekening houdend met de benodigde modules die een student moet doorlopen, om uiteindelijk een diploma te bemachtigen.

De studiecoach van Saxion krijgt inzicht in de planning van de student en gaat hierover met hem of haar in gesprek. Blijkt het plan van de student volgens de studiecoach en de student haalbaar? Dan bevestigen zij de planning en het rooster en staat de student voor die specifieke onderwijsperiode en modules ingeschreven aan Hogeschool Saxion.

“De belofte van Saxion Parttime School is dat onderwijs altijd doorgaat. Ook al zijn er honderd mensen op één moment, dan nog. Natuurlijk levert dat weleens een uitdaging op. Daarom maken wij gebruik van Planbord. op deze manier inschrijven geeft studenten de mogelijkheid om vrij te kiezen en zeker te weten dat de les altijd doorgaat.”

Ook regie voor docenten

Met flexibel roosteren sluit je als onderwijsplanning niet alleen aan op de onderwijsbehoeften van de student. Er wordt óók rekening gehouden met de roostervoorkeuren van docenten. Op deze manier sluiten het rooster, de te volgen modules én het studietempo naadloos aan op de onderwijsbehoeften van beide doelgroepen.

Aan applicaties als Planbord vervolgens de taak om alle wensen en vereisten te matchen in een zo passend mogelijk lesrooster voor de betreffende onderwijsperiode. En bij Hogeschool Saxion laat men zien dat dit ook in de praktijk uitstekend werkt.

Onderdeel van de digitale campus

De mogelijkheid om flexibel te roosteren maakt integraal onderdeel uit van het IT-landschap, dat je nodig hebt om als onderwijsinstelling flexibel onderwijs en een leven lang ontwikkelen te kunnen faciliteren. Wij noemen dat de digitale campus.

In de whitepaper Digitale Campus voor een Leven Lang Ontwikkelen bespreken experts de noodzakelijke bouwstenen van de digitale campus en geven zij advies over de te zetten stappen met betrekking tot de digitale transformatie aan de hand van een krachtig transformatiemodel.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Roel Nicolai werkt al jarenlang op het snijvlak van de techniek en de toepassing daarvan bij onderwijsprocessen. Hij begeleidt bij onderwijsinstellingen innovatieve projecten om gepersonaliseerd leren en flexibilisering mogelijk te maken. Tot september 2023 vervulde Roel binnen Breens Network en Educator rollen op het vlak van business development, advisering en productontwikkeling en schrijft blogs over diverse onderwerpen in het onderwijs.
Trending topics