Home Thema's Leven lang ontwikkelen Leven lang ontwikkelen als gamechanger voor het onderwijs
Leven lang ontwikkelen

Leven lang ontwikkelen als gamechanger voor het onderwijs

Blog

Leven lang ontwikkelen is een gamechanger voor het onderwijs. Omdat de focus niet meer ligt op het aanbod aan de initiële student maar op de klantvraag vanuit bedrijven in de regio. Dat is de overtuiging van Arjan Vethman, directeur van het Horizon College, een mbo-instelling in Noord-Holland met vier locaties, twaalf- tot dertienduizend studenten en het complete aanbod aan mbo-opleidingen.

Het leven lang ontwikkelen betekent een verandering in het DNA, de cultuur en de structuur van de organisatie van het Horizon College. Ook voor de initiële student heeft de omslag naar het leven lang ontwikkelen gevolgen. Deze komt meer in aanraking met andere doelgroepen, ook wanneer ze naar school gaan. Ook is het Horizon College bezig om het onderwijs voor de student meer te flexibiliseren en te personaliseren zodat deze straks meer mogelijkheden heeft om via modules op maat individuele routes te volgen binnen het mbo.

Snel kijken

00:27 – Introductie Arjan Vethman
00:48 – Over het Horizon College en Leven Lang Ontwikkelen
07:05 – ICT en de student als klant
13:13 – Samenwerking met het bedrijfsleven
16:28 – Praktische tips
17:42 – Outro

Uitdagingen voor onderwijsinstellingen

De grootste uitdaging bij de verandering naar een leven lang ontwikkelen is volgens Vethman om de interne organisatie – administratie, maar ook marketing en communicatie – in lijn te brengen met de ambities. Ook bij de digitale strategie zijn er uitdagingen bij de omslag naar leven lang ontwikkelen. Vethman: “Je hebt het dan over vragen als: Hoe zorg je dat de verbinding met de buitenwereld goed georganiseerd is? Hoe regel je de matching met je nieuwe doelgroep? Hoe ga je met je CRM en je klantenbestand om? Hoe regel je je datamanagement?”

“We zijn altijd gewend om onderwijs aan te bieden en om onderwijs te geven aan de initiële student. Straks geven we onderwijs aan een klant die vanuit bedrijven bij het Horizon College terecht kan voor een opleiding. Deze student kan (veel) ouder zijn. Bovendien kun je gedurende de hele loopbaan bij ons terecht.”

Flexibel onderwijs als uitgangspunt

Een andere verandering die gaande is: flexibel onderwijs. Zo is men binnen het Horizon College bezig om een nieuwe digitale leeromgeving te creëren waarbij de student meer flexibiliteit heeft. Dit betekent dat je niet meer een groep inschrijft voor onderwijs, maar een individu voor onderwijs dat ergens in de organisatie wordt gegeven. Dat heeft gevolgen voor je studentinformatiesysteem en voor je planning en je rooster. Maar ook voor de begeleiding van de student: we hebben het niet meer over cijfers en over hoe je van A naar B kunt komen. In een flexibele studieruimte begeleid je de student veel meer en vraag je wie de student is en wat hij wil. Vervolgens kijk je wat er te doen is in de organisatie en hoe je de student daarin optimaal kunt begeleiden.

Stip aan de horizon

De wens is dat het Horizon College over drie jaar de flexibiliteit in het onderwijs heeft waar de hedendaagse student behoefte aan heeft. En dat de instelling een infrastructuur voor leven lang ontwikkelen heeft staan waarin vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Vethman: “Ik hoop een aanbod te hebben voor de omgeving, de bedrijven en de ondernemers in de regio’s. Voor ons is leven lang ontwikkelen namelijk een maatschappelijk thema. We willen er zijn voor de regio.”

Het Horizon College is daarvoor ook bij uitstek geschikt. De organisatie kent haar kracht in het de regionale verbinding. In het samen met bedrijven opzetten van opleidingen en vervolgens samen die opleidingen vorm en inhoud geven. De instelling heeft daarvoor ook de fysieke mogelijkheden.

Vethman ziet het als een mooie uitdaging: “Het is mooi en leuk om onderwijs te maken voor nieuwe doelgroepen maar het gaat niet vanzelf. Wij gunnen onszelf de tijd daarvoor, want het is belangrijk dat de goede energie erin blijft.”

7DTV

In de 7DTV-serie Breens gaat Ronnie Overgoor in opdracht van Breens in gesprek met professionals over digitalisering en innovatie in het onderwijs. 7DTV is het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Ronnie is dagvoorzitter en presentator van beroep. Een vak dat hij al jaren met veel plezier uitoefent. Ooit begonnen als internetpionier, behoort hij tot de top van Nederland en werd eerder genomineerd als dagvoorzitter van het jaar. Daarnaast runt hij het YouTube en podcast kanaal 7DTV. Hij maakt daar gesprekken met ondernemende professionals en voor Breens zet hij de focus op onderwijsinnovatie.
Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library
Vlaamse scholen boeken opnieuw digitale vooruitgang