Home Thema's Leven lang ontwikkelen ‘Leven lang ontwikkelen gaat onderwijs fundamenteel veranderen’
Leven lang ontwikkelen

‘Leven lang ontwikkelen gaat onderwijs fundamenteel veranderen’

Achtergrond

“Leven lang ontwikkelen (LLO) gaat onderwijs fundamenteel veranderen.” Dat zegt Régine van Lieshout, directeur LLO van het Summa College, een grote mbo-aanbieder in de regio Brainport Eindhoven, in aflevering 5 van de podcastserie van het Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen. 

Het Summa College is met LLO gestart omdat ze geloven dat mensen die zich leven lang ontwikkelen gelukkiger zijn, meer kunnen deelnemen aan de maatschappij en beter zijn in hun werk, zegt Van Lieshout. “Dat betekent dat we onze opleiding meer gaan ontsluiten voor nieuwe groepen. Daarvoor hebben we een aparte tak opgericht, Summa en Bedrijf.”

Van Lieshout benadrukt het belang bij LLO van vraagstukgestuurd werken. “Wij vinden het belangrijk om ons in contacten met bedrijven op te stellen als HR-businesspartner. Daarbij kijken we naar de uitdagingen voor bedrijven in de toekomst en wat dat betekent voor hun personeel en het scholingstraject om dat personeel duurzaam inzetbaar te houden. We willen ook echt op de lange termijn met bedrijven een relatie opbouwen.”

Met het aanbod richt het Summa en Bedrijf zich op drie groepen: de alumni, de bedrijven en werkenden, en de werkzoekenden en hun intermediairs, zoals gemeenten, het UWV en sociale werkplaatsen. Om ervoor te zorgen dat de eenheid van het LLO-beleid en de gezamenlijke waardecreatie gewaarborgd blijven, heeft Summa een expertiseteam ingericht.

Van Lieshout noemt ook een aantal uitdagingen voor het Summa College bij het goed vormgeven van LLO. “Allereerst de verleiding om vanuit de eigen school iets te gaan doen in plaats vanuit de gezamenlijkheid. Ten tweede de inrichting van de processen in de backoffice. LLO kent een ander, korter, klantproces dan bij initieel onderwijs. In die zin is LLO niet een andere tak van sport, maar vergt het wel een andere aanpak en mindset.”

Bron: Kennispunt MBO

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics