Home Thema's Leven lang ontwikkelen Maak flexibel onderwijs mogelijk met een modern student-informatiesysteem
Leven lang ontwikkelen

Maak flexibel onderwijs mogelijk met een modern student-informatiesysteem

Blog

Een must-have voor het faciliteren van een Leven Lang Ontwikkelen én daarmee het kloppende hart van iedere Digitale Campus vormt een modern studentinformatiesysteem (nu voornamelijk bekend onder de noemer ‘SIS’). Daar waar de gegevens van de student staan opgeslagen, waar hij of zij studievoortgang bijhoudt en waar geregistreerd staat welke vakken en modules worden gevolgd.

Met het kernregistratiesysteem en de informatie daarbinnen op orde ben je als onderwijsinstelling pas écht in staat om maatwerk te leveren aan je studenten. Het vormt het uitgangspunt, van waaruit je flexibel en persoonlijk roosteren én het ontwikkelen van een compleet (360 graden) beeld van je studenten mogelijk maakt. Alleen zo komt het aanbieden van een persoonlijke leerroute écht binnen handbereik.

“Bij de meerderheid van onderwijsinstellingen is het SIS ingericht op het bedienen van groepen studenten. De toekomst is echter een systeem gericht op de individuele student. Zo wordt onderwijs op maat mogelijk.”

De voordelen van een modern kernregistratie- en studentinformatiesysteem

De homogene student bestaat niet meer. Er is een grote groep aan studenten die eigen keuzes maakt in zijn of haar loopbaan. Als onderwijsinstelling is het jouw taak om deze keuzes en bijbehorende data vast te leggen en te ontsluiten, om zo flexibel onderwijs aan te kunnen bieden. De ambitie moet zijn dat de student zelf de inhoud van zijn of haar studie samenstelt. Een kernregistratie- en studentinformatiesysteem biedt daarin de volgende voordelen:

  • De basis op orde. Een SIS zorgt ervoor dat de administratieve processen, studentgegevens en persoonlijke data in één systeem zijn geborgd.
  • Maakt persoonlijk onderwijs mogelijk. Je wilt als instelling de student een optimale ervaring bieden. Met een SIS kun je maatwerk en een persoonlijk curriculum aanbieden én op schaal organiseren.
  • Vergroot de studenttevredenheid. Instellingen die gebruikmaken van een SIS kennen een hogere studenttevredenheid en – nog belangrijker – weten de student duurzaam aan zich te binden.
Ervaringen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) beschikt sinds kort over een nieuw student-informatiesysteem. “We gebruiken het systeem onder andere voor het maken van facturen, het inschrijven van studenten, het archiveren van documenten en het bijwerken van de onderwijscatalogus. Maar nog belangrijker: we zijn bezig om SIS op nieuwe manieren in te zetten. Bijvoorbeeld voor het beschikbaar stellen van cursussen voor mensen met een STAP-budget.”, aldus Laura Smit, Hoofd Centrale Student Administratie bij de AHK.  

Met het nieuwe kernregistratie- en studentinformatiesysteem sorteert de AHK voor op de vraag naar flexibele onderwijsvormen. Behoeften vanuit de markt die de hogeschool onherroepelijk ziet ontstaan. 

Maak de juiste keuze met de Digitale Campus

Een modern kernregistratie- en studentinformatiesysteem maakt integraal onderdeel uit van de digitale campus. Met behulp van het transitiemodel van Breens Network kunnen bovendien ook op andere onderdelen stappen worden gezet op het gebied van digitale
transformatie. Zo zet je de student écht centraal.

In de whitepaper: Digitale Campus voor een Leven Lang Ontwikkelen geven experts advies over de te zetten stappen op gebied van LLO en digitale transformatie. Download de whitepaper, inclusief transformatiemodel en praktijkervaringen hier of klik op onderstaande button.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Roel Nicolai werkt al bijna 15 jaar op het snijvlak van de techniek en de toepassing daarvan bij onderwijsprocessen. Hij begeleidt bij onderwijsinstellingen innovatieve projecten om gepersonaliseerd leren en flexibilisering mogelijk te maken. Roel vervult binnen Educator rollen op het vlak van business development, advisering en productontwikkeling en schrijft blogs over diverse onderwerpen in het onderwijs.
Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute