Home Thema's Leven lang ontwikkelen MBO Raad en Vereniging Hogescholen gaan intensiever samenwerken bij Associate Degree opleidingen
Leven lang ontwikkelen

MBO Raad en Vereniging Hogescholen gaan intensiever samenwerken bij Associate Degree opleidingen

digitalisering
Nieuws

MBO Raad en Vereniging Hogescholen hebben een convenant ondertekend waarin ze hebben afgesproken intensiever te gaan samenwerken om het aanbod van Associate Degree opleidingen verder uit te breiden. De AD-opleidingen zijn tweejarige studies op hbo-niveau voor mbo-4 studenten die praktijkgericht willen werken maar niet nog vier jaar door willen studeren om een volledige bacheloropleiding af te ronden. Daarnaast zijn AD-opleidingen geschikt voor mensen die zich snel willen laten omscholen naar een tekortsector zoals zorg, techniek of onderwijs.

Uit cijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat het AD-onderwijs in de lift zit. In 2020 melden 9277 studenten zich aan, in 2021 bijna 9900 en voor 2022 laten de aanmeldcijfers een groei van 11,5 procent zien. Momenteel zijn er in Nederland 103 verschillende AD-opleidingen met bijna 20.000 studenten. Techniek en Economie vormen het grootste aandeel, maar de afgelopen twee jaar neemt ook het aanbod bij Sociale Studies toe.

De AD-opleidingen hebben verschillende maatschappelijke voordelen. Zo kunnen ze een boost geven aan de regionale arbeidmarkt. Een mooi voorbeeld daarvan is de logistieke opleiding in Roosendaal. De studenten van die opleiding zorgen ervoor dat Roosendaal een logistieke hotspot blijft. Een ander voordeel van de AD-opleidingen is dat ze een belangrijke rol spelen in de emancipatoire functie van het onderwijs. De AD-opleiding draagt bij aan meer gelijke kansen omdat het een brug vormt tussen mbo en hbo en de verschillen kleiner maakt.

Bron: MBO Raad.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Leven lang ontwikkelen via het mbo kan een stuk eenvoudiger
Kan ChatGPT een docent vervangen?