Home Thema's Leven lang ontwikkelen MBO Raad vraagt aandacht voor leven lang ontwikkelen
Leven lang ontwikkelen

MBO Raad vraagt aandacht voor leven lang ontwikkelen

blended learning
Achtergrond

De steeds sneller veranderende arbeidsmarkt vraagt van werkenden flexibiliteit en pro-activiteit. Daarmee kunnen ze inspelen op ontwikkelingen als het komen en verdwijnen van banen en het vervangen van lange arbeidsrelaties door kortere. Als eigenaar van zijn eigen loopbaan moet een werkende steeds aandacht hebben voor zijn ontwikkeling, die niet ophoudt als de werkende als beginnend beroepsbeoefenaar de arbeidsmarkt betreedt. De MBO Raad wil daarom aandacht voor leven lang ontwikkelen.

De MBO Raad stelt dat zij bij uitstek hiervoor geschikt zijn omdat ze:

  • Een wettelijke plicht hebben erkende stages voor studenten te garanderen
  • Een sterke, duurzame relatie hebben met het landelijk georganiseerde en regionale/sectorale bedrijfsleven

Door aandacht voor leven lang ontwikkelen wil de MBO Raad samen met het bedrijfsleven en landelijke en regionale overheden starters, herstarters en doorstarters op mbo-niveau weerbaar maken en behouden voor de arbeidsmarkt én de maatschappij van vandaag en morgen.

De MBO Raad hoopt dat het nieuwe kabinet werk maakt van een leven lang ontwikkelen en komt met een stevige politieke agenda. Het mbo wil hiermee de groeiende groep van (half of laag) opgeleide werknemers, (gedwongen) zelfstandigen zonder personeel en werklozen in de leeftijdscategorie tussen de 20-30 jaar met een diploma op hooguit mbo-niveau 1 of 2 naar een hoger opleidingsniveau tillen.

De politieke agenda moet zich volgens de MBO Raad richten op werk, innovatie en een krachtige regionale economie waarbij scholings- en ontwikkelmogelijkheden cruciaal zijn. Regionale afspraken zijn volgens de MBO Raad de randvoorwaarde die scholen in staat stelt een flexibel scholingsaanbod vorm te geven.

Bron: MBO Raad

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!