Home Thema's Leven lang ontwikkelen Meer publiek onderwijs en minder markt bij LLO
Leven lang ontwikkelen

Meer publiek onderwijs en minder markt bij LLO

Achtergrond

Bij het overheidsbeleid van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) moet de overheid inzetten op een grotere rol voor publiek onderwijs en niet zoals bij de STAP-regeling vooral inzetten op private opleiders. Daarvoor pleiten de voorzitters van de onderwijskoepels Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland, MBO Raad en de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in een opiniestuk in De Telegraaf, gericht aan het kabinet.

De opstellers van het stuk vinden dat in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt iedereen die om- of bijscholing nodig heeft alle onderwijsmogelijkheden geboden moeten krijgen. De regeling die het kabinet hiervoor heeft, de STAP-regeling, is volgens hen vooral gericht op de private onderwijsmarkt met korte cursussen die soms weinig relevant zijn voor de arbeidsmarkt, zoals beleggings- of wandelcoachcursussen. De commerciële aanbieders komen bovendien met lokkertjes zoals luxe lunches of aanbrengbonussen die betaald worden uit het STAP-budget.

Prachtige infrastructuur

De kwalitatief hoogwaardige mbo-, hbo- en universitaire opleidingen die met belastinggeld gefinancierd worden, passen niet binnen dit STAP-budget vanwege eisen aan de duur en uitvoering van het onderwijs. Toch bieden ze volgens de auteurs een prachtige infrastructuur die het kabinet efficiënt kan inzetten, dichtbij in stad en regio, om meer mensen die het echt nodig hebben gericht aansluiting te geven en te houden op wat de arbeidsmarkt vraagt.

STAP-regeling loterij

De auteurs hebben ook kritiek op de manier waarop het budget van de STAP-regeling wordt verdeeld: elke twee maanden is er voor een kleine groep aanbieders subsidie beschikbaar. Dit maakt de regeling volgens hen een loterij.

Een grotere rol voor publiek onderwijs bij LLO heeft volgens de auteurs verschillende voordelen:

  • Het wordt beter toegankelijk.
  • Het draagt aantoonbaar bij aan relevante scholing voor de arbeidsmarkt.
  • Meer mensen kunnen zich structureel blijven ontwikkelen met goede opleidingen en cursussen en zo hun kansen op werk vergroten.
  • Het is niet alleen voor het individu van belang maar ook voor de brede welvaart in het land.

Bronnen: MBO Raad, MBO•today

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library
Vlaamse scholen boeken opnieuw digitale vooruitgang