Home Thema's Leven lang ontwikkelen Omdenken ROC helpt horecaondernemers Texel bij personeelstekort
Leven lang ontwikkelen

Omdenken ROC helpt horecaondernemers Texel bij personeelstekort

Achtergrond

Het ROC Kop van Noord-Holland kreeg van horecaondernemers op Texel het verzoek een koksopleiding op het eiland te starten omdat ze kampten met een personeelstekort. Bestuursvoorzitter Aad de Wit vertelt aan Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen hoe dit lukte door om te denken van een leer-werktraject naar een leer-werk-woon-traject.

De Wit vertelt waarom hij eerst er geen brood in zag: omdat er te weinig leerlingen op het eiland waren voor de koksopleiding was die verplaatst naar het vasteland. Omdenken leverde een andere oplossing op: omdat het ROC Kop van Noord-Holland veel ervaring heeft met het opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werd besloten om het project te richten op mensen uit het hele land uit die doelgroep die naar Texel wilden komen om daar kok te worden. Daarvoor moest wel het leer-werktraject worden omgezet naar een leer-werk-woon-traject.

Het lukte. Inmiddels zijn in september 2022 zestien volwassen begonnen met een eenjarige opleiding voor koks en keukenpersoneel. Het ROC kon dit niet alleen. Het ROC verzorgde de opleiding, maar andere partijen namen andere taken op zich.

  • Het UWV zocht op landelijk niveau werkzoekenden.
  • De woningcorporatie bouwde tijdelijke woningen.
  • De vo-scholen verzorgde de lessen.
  • De gemeente Texel bracht en hield partijen bij elkaar en stelde budget voor een kwartiermaker beschikbaar.
  • Een re-integratiebedrijf begeleidt mensen bij hun studie en eventuele budgetproblemen.
  • Lokale ondernemers boden werkplekken aan.

De Wit wijst erop dat voor het ROC Kop van Noord-Holland leven lang ontwikkelen altijd belangrijk is geweest en dat het ROC er voor en door de regio wil zijn. “Dat betekent dat je maatwerk moet kunnen leveren, dat je het ziet als samenwerkingsproces tussen verschillende partijen en dat je moet volhouden.”

Het verhaal van het ROC Kop van Noord-Holland maakt deel uit van een meerdelige serie waarin het Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen goede voorbeelden van leven lang ontwikkelen in de spotlight zet. Daarbij is er aandacht voor de vraag hoe je als mbo een doelmatig opleidingsaanbod in stand houdt en voor de vraag welke rol een gemeente kan spelen bij het starten van een maatwerktraject.

Bron: Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!