Home Thema's Leven lang ontwikkelen Open Universiteit inzetten bij flexibilisering hoger onderwijs
Leven lang ontwikkelen

Open Universiteit inzetten bij flexibilisering hoger onderwijs

Passend onderwijs in de praktijk
Nieuws

De Open Universiteit biedt met haar flexibel onderwijsmodel een oplossing voor de maatschappelijke roep om flexibel hoger onderwijs. Dat stelde Karl Dittrich, Collegevoorzitter van de Open Universiteit en voormalig voorzitter van de VSNU, NVAO en Universiteit Maastricht, onlangs bij de opening van het academisch jaar van de Open Universiteit. De campusuniversiteiten kunnen dit niet en volgens Dittrich willen ze het misschien ook niet.

De maatschappij wil flexibilisering van het hoger onderwijs, zodat studenten de mogelijkheid krijgen om te studeren in het tempo dat hen het beste uitkomt, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen of in combinatie met een baan. Dat betekent ook dat studenten op meer momenten kunnen starten met (gedeeltes van) een studie en een studiepauze kunnen nemen zonder vergaande consequenties. De campusuniversiteiten kunnen dit niet voor grote aantallen, aldus Dittrich: “Voor enkelingen, zoals topsporters, kunnen universiteiten maatwerk leveren, maar bij grote aantallen studenten is dit onmogelijk. Voor structurele flexibilisering ontbreekt tijd, geld en aandacht.”

Dit voorjaar verscheen een rapport van bureau Berenschot waaruit bleek dat dat flexibilisering van de onderwijsdeelname relatief hoge kosten met zich meebrengt. Kosten die zo hoog zijn, dat het hoger onderwijs met de huidige bekostiging niet op grote schaal geflexibiliseerd kan worden. Dittrich is verbaasd dat in zulke onderzoeken de Open Universiteit buiten beschouwing wordt gelaten, terwijl juist de Open Universiteit met haar onderwijsmodel al decennia de gewenste flexibiliteit biedt. Hij roept daarom de minister van OCW, de Tweede Kamer en collega-universiteiten op om de Open Universiteit te beschouwen als een bijdrage aan de oplossing voor de vraag naar flexibilisering: “We moeten de vraag in gezamenlijkheid aanpakken.”

Bron: Open Universiteit

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!