Home Thema's Leven lang ontwikkelen Platform helpt studenten aan relevante werkervaring naast studie
Leven lang ontwikkelen

Platform helpt studenten aan relevante werkervaring naast studie

Nieuws

Hogeschool Utrecht start na de zomer als eerste hogeschool in Nederland met een digitaal platform – HU Werkbijjestudie – waar studenten op zoek kunnen naar relevante werkervaring naast hun studie. De banen zijn minstens vier en maximaal zestien uur zodat studenten nog voldoende tijd over hebben voor hun studie.

Het platform concentreert zich vooralsnog op organisaties in de tekortsectoren zorg, onderwijs, techniek en ICT. Deze komen overeen met de vier strategische zwaartepunt-thema’s van de HU: duurzaamheid, gezondheid en welzijn, educatie en digitalisering.

Hoe werkt het?
  • Stap 1: Studenten melden zich met hun HU-account aan in de besloten omgeving van HU Werkbijjestudie. Daar vinden ze vacatures, events en filmpjes over arbeidsmarkt en solliciteren.
  • Stap 2: Studenten maken een keuze.
  • Stap 3: Studenten die op een vacature reageren uploaden een CV en motivatiebrief via een tool op het platform.
  • Stap 4: Studenten worden wel of niet aangenomen. De HU is geen tussenpersoon maar ziet wel of een student is aangenomen.
Doel

Het doel van het platform is om langdurige samenwerkingen aan te gaan met koepelorganisaties waar veel organisaties onder vallen, zoals Utrecht Leert, Utrecht Zorg, Technologieraad Regio Utrecht en U-Tech Community.

Naast het bieden van vacatures wil HU Werkbijjestudie bijdragen aan gemeenschapsvorming. Door het aanbieden van sollicitatie- of communicatietrainingen voor studenten, door terugkomdagen (‘Talk&Toast’) voor studenten met een soortgelijke baan of door een meet-and-greet met een CEO.

Zowel organisaties als studenten kunnen gratis gebruik maken van het platform. Uiteindelijk moet het platform financieel onafhankelijk worden door betaalde partnerschappen met sectoren.

Interview

Trajectum Online, het platform dat nieuws brengt over de Hogeschool Utrecht, interviewde Ramses de Groot en Doron Verstraelen, medeoprichters van het platform. De Groot legt uit waarom het platform een win-win situatie is: “Studenten willen bijverdienen om hun studie te bekostigen. Dat doen ze nu in traditionele sectoren zoals de horeca, maar studenten willen juist iets wat past bij hun toekomst. En natuurlijk staan bedrijven met de huidige arbeidsmarkt te springen om het talent van HU studenten.” Verstraelen vult aan: “Het is als onderwijsinstelling mede onze opdracht om zo goed mogelijk gekwalificeerde mensen op de arbeidsmarkt te brengen. Relevant werk doen tijdens je studie draagt daaraan bij.”

Het platform HU Werkbijjestudie wil na de zomer klein beginnen. De initiatiefnemers verwachten dat het platform op den duur duizenden vacatures gaat aanbieden.

Bron: Trajectum Online.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!