
Verras de student met een persoonlijke leerroute

Iedereen studeert op zijn of haar eigen manier. Voor de ene student is een opleiding een lineair proces; de ander bewandelt wat meer zijpaden om daar te komen waar hij of zij naartoe wil. Hoe omarm je dit gegeven als onderwijsinstelling? En ben je in staat om jouw studenten hierin te faciliteren?
De student echt verrassen doe je met het aanbieden van een persoonlijke leerroute. Met deze vorm van constante ontwikkeling sluit je namelijk naadloos aan op zijn/haar ontwikkel- en onderwijsbehoefte. En dat is de perfecte voedingsbodem voor een Leven Lang Ontwikkelen.
Gegevens inzichtelijk maken
Deze vorm van extra aandacht die de student krijgt met een persoonlijke leerroute is belangrijk voor vervolgstappen in het onderwijs. En moet dus ergens in een systeem zichtbaar zijn. Dat kan in een portaal waar je alle relevante informatie over een student samengebracht ziet. Vanuit Breens Network hebben wij Synigo Pulse als digitale werkplek ontwikkeld. Het gaat hier om een Software-as-a-Service (SaaS)-toepassing. Het is een platform voor sociaal intranet & digitale werkplek en werkt als volgt:
- Vanuit het portaal ziet de student alle voor hem relevante informatie en beschikbare applicaties in één overzicht.
- Studenten delen hun agenda met begeleiders en docenten. Nieuwe gebruikers worden verwelkomd op hun digitale werkplek in de look & feel van de onderwijsinstelling.
- Het systeem verzamelt de juiste info en documenten, beheertaken worden georganiseerd en content moet worden ontwikkeld. Met de hulp van een ICT-partner kunnen deze processen worden ingeregeld.
Uiteindelijk beschikt de onderwijsinstelling over de gegevens van de leerroutes die iedere student volgt. Het resultaat van een portaal dat zowel een digitale werkplek als sociaal platform biedt.
“Als je een onderwijsinstelling hebt met tienduizend studenten, is het onmogelijk om na te gaan of iemands cijfers de verkeerde kant op gaan of dat iemand zich vaker ziekmeldt. continu inzicht kan op grote schaal niet of zeer moeilijk georganiseerd worden zonder de hulp van moderne technologieën en digitaal geregistreerde data.”
Focus op de mogelijkheden van studenten
Een persoonlijke leerroute richt zich op wat iemand kán en wíl, in plaats van op wat iemand móét. Studeren en ontwikkelen veranderen zo van het plichtmatig afvinken van lijsten en behalen van diploma’s in het gemotiveerd constant met je eigen toekomst bezig zijn. En dat alles start vanuit de persoonlijke, digitale leer- en werkomgeving die je als onderwijsinstelling aan je studenten ter beschikking stelt.
Binnen deze werkplek worden eerdere leer- en werkervaringen opgeslagen. Waar diploma’s, certificaten en andere documenten in vallen terug te vinden. Waar te volgen opleidingen, vakken en modules in terugkomen. Waar de benodigde (leer)applicaties in staan, die nodig zijn om opleidingen te volgen, opdrachten af te maken en vakken af te ronden.
Verwerk binnen deze persoonlijke digitale leer- en werkomgevingen al deze beschikbare gegevens. En visualiseer je de persoonlijke leerroute voor je studenten, met behulp van technologieën als bijvoorbeeld Business Intelligence? Dan wordt direct duidelijk wát jouw plannen met de student zijn. Je bent daarmee niet alleen in staat om ze te onderwijzen, maar ook om ze te inspireren en motiveren.
“Een leven Lang Ontwikkelen heeft baat bij het in beeld brengen van iemands mogelijkheden en bij het visualiseren van een leerroute. Alleen zo kun je iemand adviseren en passend onderwijs aanbieden.”
Je kunt de student verrassen
Het gevolg van deze ontwikkelingen: je kunt als onderwijsinstelling de student verrassen. Door de data in een zogeheten ‘Persoonlijk Studieplan’ te analyseren heb je zicht op hoe iemand ervoor staat. Een Persoonlijk Studieplan beschrijft de leerroute die de individuele student volgt, in plaats van informatie die de volledige groep/klas betreft. Door de data te analyseren en iemands leerroute te visualiseren, kun je als docent een student echt helpen bij zijn leerroute. Je weet hoe iemand ervoor staat en kunt contact opnemen en iemand verder helpen. De student krijgt dan het gevoel dat hij ertoe doet, dat ‘ze weten wat ik doe’. Is de student vervolgens afgestudeerd dan kun je hem later een aanvullende module aanbieden of een opfriscursus. Als instelling weet je tenslotte waar hij én de arbeidsmarkt behoefte aan hebben.
Met een persoonlijke leerroute kun je mensen verrassen. De student ziet dat de school meedenkt, maar dat hij of zij zelf de regie in handen heeft. Een mooi resultaat van deze nieuwe ontwikkeling in het onderwijs.
Onderdeel van de digitale campus
Een persoonlijke, digitale leer- en werkomgeving maakt integraal onderdeel uit van het IT-landschap, dat je nodig hebt om als onderwijsinstelling flexibel onderwijs en een leven lang ontwikkelen te kunnen faciliteren. Wij noemen dat de digitale campus.
In de whitepaper Digitale Campus voor een Leven Lang Ontwikkelen bespreken experts de noodzakelijke bouwstenen en geven zij advies over de te zetten stappen met betrekking tot de digitale transformatie aan de hand van een krachtig transformatiemodel.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct