Home Thema's Leven lang ontwikkelen Werkgevers eisen dat mensen zich blijven ontwikkelen
Leven lang ontwikkelen

Werkgevers eisen dat mensen zich blijven ontwikkelen

Blog

Werkzaamheden veranderen continu en vragen steeds weer om nieuwe kennis en andere vaardigheden. In álle sectoren. Een leven lang ontwikkelen (LLO) is steeds meer voor iedere medewerker van groot belang, in elke loopbaan. Technologische ontwikkelingen en digitale innovaties maken de combinatie van onderwijs en werk steeds beter mogelijk.

De noodzaak tot -en verantwoordelijkheid voor- een leven lang ontwikkelen is niet beperkt tot het bedrijfsleven. Sterker nog: met name het onderwijs speelt een sleutelrol binnen het succes van een leven lang ontwikkelen.

Persoonlijk en flexibel onderwijs

We zien dat steeds meer onderwijsinstellingen onderwijs op maat geven. Maar we zien ook dat het onderwijs hier nog mee worstelt. Dat is ook niet vreemd; de uitdagingen zijn groot maar de kansen ook.

Een leven lang ontwikkelen vraagt om flexibel en persoonlijk onderwijs. Maatwerk moet worden geleverd op verschillende gebieden, op basis van persoonlijke leerroutes. Deze routes zijn dynamisch. Dat betekent dat er continu moet worden gemonitord welke kennis en vaardigheden een student beheerst. Dit betekent automatisch dat de lesstof wordt aangepast aan de individuele behoeften van de student

Natuurlijk bieden onderwijsinstellingen steeds meer specifieke oplossingen hiervoor. Avondcursussen, waar werkenden hun vaardigheden bijspijkeren en kennis opvijzelen. Weekend alternatieven voor mensen die hun handen doordeweeks al vol hebben aan het werk en het gezin. Deeltijdopleidingen, cursussen, extra opleidingen en soms ook in nauw overleg met grotere werkgevers specifieke in-company opleidingen. Dit gebeurt online en offline, en wordt vaak gefaciliteerd door (particuliere) onderwijsinstellingen.

“Steeds meer onderwijsinstellingen in het MBO en het Hoger onderwijs volgen de route van een Leven Lang Ontwikkelen, zoals ook de Open Universiteit en de particuliere opleider NCOI het voorbeeld zijn van hoe je het als onderwijsinstelling vorm kan geven. Namelijk: docenten en lesmateriaal beschikbaar stellen wanneer de studenten dit nodig hebben op hun gepersonaliseerde leerpad”

Samenwerking Schiphol & MBO College Airport  

Steeds meer onderwijsinstellingen ontwikkelen specifieke mogelijkheden voor een leven lang ontwikkelen. Zo zorgt luchthaven Schiphol er samen met het MBO College Airport voor dat medewerkers van Schiphol trainingen op maat krijgen. Die trainingen worden verzorgd door MBO College Airport. 

Of het nu gaat om het trainen van medewerkers facilitaire dienstverlening, of om de opleidingen voor vliegtuigtechnici. Grootschalige initiatieven en samenwerkingen zoals die tussen Schiphol en MBO College Airport zijn op dit moment nog een uitzondering op de regel en komen slechts langzaam los.

Wil het onderwijs een leven lang ontwikkelen écht omarmen? En dus in staat zijn om persoonlijk en flexibel leren te faciliteren? Dan zal een onderwijsinstelling de nodige afwegingen moeten maken. Afwegingen die ook consequenties hebben voor de leerprocessen, onderwijs logistieke processen en daarmee de efficiënte inzet van IT-toepassingen.

Tot slot is het succes van cultuurverandering, verandermanagement, een fundamenteel aspect bij deze veranderingen in het onderwijs.


Over de gastcolumnist

Geert-Jan van der Snoek is voormalig CEO van Breens Network en expert op het vlak van digitalisering.


Zelf aan de slag met leven lang ontwikkelen?

In de whitepaper Digitale Campus voor een Leven Lang Ontwikkelen geven experts aan de hand van een krachtig transformatiemodel advies over de te zetten stappen op het gebied van LLO en de digitale transformatie.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Breens.nl is voor- en door onderwijsprofessionals. We willen regelmatig professionals aan het woord laten op Breens.nl in de vorm van een gastcolumn. Wil jij een column schrijven? Neem dan contact op met de redactie van Breens.nl (via Contact).
Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening