Home Thema's Onderwijsinnovatie 10 tips van TU Delft om slimme technologie in te zetten voor verduurzaming
Onderwijsinnovatie

10 tips van TU Delft om slimme technologie in te zetten voor verduurzaming

10 tips van TU Delft om slimme technologie in te zetten voor verduurzaming
How to

TU Delft wil in 2030 compleet CO2-neutraal zijn en circulair zijn. ICT, AI en datamanagement kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Duurzaamheidscoördinator Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft geeft tien tips en een korte toelichting over hoe je slimme technologie kunt inzetten voor verduurzaming.

Slimmere computing

“Zowel hardware, software als gebruik kunnen veel efficiënter.. Als je de tijd neemt om alle algoritmes te herprogrammeren, kun je energie besparen. Daarnaast kun je nadenken over je dataopslag. Ook zou het goed zijn om meer cijfers te hebben over het energieverbruik van wetenschappers die met computersystemen werken. Nu hebben ze weinig inzicht. Met meer cijfers kun je realtime zien hoeveel je aan het gebruiken bent.”

Maak met AI een digitale tweeling van het energiesysteem

“Een digital twin combineert simulaties met realtime-metingen, zodat de simulaties steeds exacter worden. Na een paar jaar meten kan AI het gaan overnemen. Dan krijg je een voorspellend systeem.”

Meer thuiswerken en onderwijs op afstand

“Thuiswerken heeft een positieve invloed op de milieuprestatie van kantoorgebouwen, want je bespaart op woon-werkverkeer. Maar het heeft pas echt een groot effect als we dan ook minder gebouwen gaan gebruiken, dus de gebouwen kleiner maken of de ruimte met meer mensen delen. Ik ben wel benieuwd naar het effect van meer online vergaderen en online events, oftewel reisbewegingen versus dataverkeer. Dat zou ook nog een onderzoek verdienen.”

Recycle elektronisch afval

“Eigenlijk zou inleveren standaard moeten zijn. Dat moeten we nog beter organiseren op de TU, zodat waardevolle metalen kunnen worden hergebruikt. Ik denk ook dat we toe moeten naar langer gebruik van apparaten.”

Maak afspraken met leveranciers

“Wij hebben als universiteit natuurlijk niet de faciliteiten om die grondstoffen te herverwerken, dus we willen in een nieuw inkoopbeleid afspreken dat leveranciers gebruikte producten terugnemen en recyclen. Leveranciers die hun eigen producten niet willen terugnemen, moet je eigenlijk niet vertrouwen, dan is er iets mis met hun product of bedrijfsfilosofie.”

Hergebruik restwarmte van je datacenter
“We gaan op de Zuidcampus een eigen warmtenet bouwen met een warmte-koude-opslag, waarbij restwarmte in de grond wordt opgeslagen. De datacenters kunnen een bron zijn van die warmte. Eén datacenter kan een hele wijk verwarmen.”
Vervang dieselgeneratoren die noodstroom leveren in datacenters
“Een onderzoeker die we daarvoor hebben aangetrokken, is verschillende alternatieven aan het vergelijken, waaronder batterijen, waterstof, een vliegwiel en biobrandstoffen. Het gaat niet om gruwelijk veel brandstof die we per jaar verstoken voor die back-up power, maar het is ook symbolisch: het moet leiden tot algehele vervanging van fossiele energie en tot inzicht in de beste wijze van energieopslag.”
Betrek de hele community erbij: top-down én bottom-up

“Op de werkvloer zit veel kennis over energie, maar het is ook belangrijk dat je commitment hebt van het bestuur en dat zij middelen beschikbaar stellen. Sommige dingen zijn niet zo makkelijk in geld uit te drukken. Circulaire of natuurlijke materialen zijn duurder, maar hebben wel een positief effect op de CO2-uitstoot en de biodiversiteit. CO2-compensatie door bossen aanplanten kost ook geld. Dus op die manier kun je ook dit toch vertalen naar een prijs, iets wat mensen makkelijk begrijpen. Dan wordt het aantrekkelijk om ook dingen te doen die niet direct geld opleveren.”

Een themateam helpt om alles in kaart te brengen

“Toen ik begon heb ik twaalf thema’s geformuleerd die belangrijk zijn om duurzaamheid op de campus aan te pakken, waaronder ICT, AI en datamanagement. Ik heb wetenschappers en ict-ondersteuners uitgenodigd om mee te denken in een themateam. Inmiddels zijn we drie jaar verder en zijn alle thema’s in de organisatie belegd.”

Meten is weten

“Daar ben ik heilig van overtuigd. Ten eerste om te zien waar we staan. Maar ik wil ook weten: hebben de acties die we ondernemen ook effect? We maken elk jaar een CO2-rapportage, en dan zien we ook of het voldoende vooruitgaat. Doordat de TU groeit, zien we dat het energiegebruik als geheel nog niet omlaaggaat, maar per persoon wel.”

Bron: SURF.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening