
Aanleren onderzoekende vaardigheden moet kloof tussen voortgezet onderwijs en universiteit dichten

Om het gat te dichten tussen voortgezet onderwijs en universiteit moet het voortgezet onderwijs leerlingen onderzoekende vaardigheden aanleren. Daarvoor pleit Marco van Vemde (35), die geschiedenis en maatschappijleer geeft aan havo- en vwo-klassen van het Lingecollege in Tiel en elke donderdag Teacher in Residence is op de Nijmeegse Radboud Universiteit. “Als we dat niet doen, is de cultuurshock voor leerlingen als ze naar de universiteit gaan groot.”
Van Vemde werd onlangs uitgeroepen tot ‘Geschiedenisdocent van het Jaar’ in een jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door het Rijksmuseum samen met NTR en het Nationaal Archief. In een interview met Vox Magazine, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit, vertelt hij waarom hij solliciteerde bij Teachers in Residence, waar docenten een dag per week aan de Radboud Universiteit vanuit hun ervaring voor de klas werken aan het verbeteren van de aansluiting tussen voortgezet en universitair onderwijs. “Het leek me een geweldige kans om mee te werken aan een betere overgang van middelbare school naar universiteit. Daar valt nog veel te winnen. Universiteiten eisen dat beginnende studenten al een bepaald niveau hebben van taalvaardigheid, schrijfvaardigheid of het lezen van grote documenten. Als wij leerlingen geen onderzoekende vaardigheden aanleren is de cultuurschok op de universiteit voor hen groot. Dan heb je kans dat ze uitvallen of geen idee hebben wat er van ze verwacht wordt.”
“Als we dat niet doen, is de cultuurshock voor leerlingen als ze naar de universiteit gaan groot.”
Volgens Van Vemde kunnen docenten op de middelbare school extra aandacht geven aan de onderzoekende vaardigheden: “Het profielwerkstuk kun je bijvoorbeeld zien als een soort ticket voor de universiteit, waarmee je laat zien wat je kunt.” En ook de Teachers in Residence dragen hun steentje bij: “Zo organiseren we uitwisselingen tussen docenten van de universiteit en de middelbare school, zodat ze van elkaar kunnen leren.”
In het interview licht Van Vemde toe hoe hij zelf leerlingen voorbereidt op een eventuele universitaire studie: “Ik probeer mijn examenklassen goed klaar te stomen door bijvoorbeeld al een beetje het verschil tussen hoor- en werkcolleges in te bouwen. Ze wennen dan aan een lesuur alleen maar luisteren en een lesuur actief meedoen. Op onze school moeten leerlingen vanaf vwo 4 grote essays inleveren, dus we drillen ze in het schrijven op basis van meerdere bronnen.” De aanpak van Van Vemde slaat aan: “Toevallig kreeg ik onlangs nog feedback van drie oud-leerlingen die nu zijn begonnen met een studie geschiedenis. Zij herkennen veel van wat ze nu moeten doen uit de lessen die ze bij mij gehad hebben. Dat is mooi om te horen.”
Bron: Vox Magazine.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct