Home Thema's Onderwijsinnovatie Belangrijkste technologische trends in onderwijs
Onderwijsinnovatie

Belangrijkste technologische trends in onderwijs

Achtergrond

Artificial intelligence (AI), internet of things (IoT), interfaces en vertrouwen in de digitale wereld zijn de komende vijf jaar de belangrijkste trends in het onderwijs. Dat stellen Els Booij en Wietse van Bruggen in een artikel op Kennisnet. Ze schetsen daarin ook de samenhang tussen de vier trends.

De auteurs geven toe dat er meer technologisch trends zijn dan deze vier. Ze kiezen voor deze vier omdat ze:

  • een doorbraak van deze trends kansrijk achten;
  • omdat ze verwachten dat zij écht een bijdrage gaan leveren aan de ambities die het onderwijs heeft zoals meer maatwerk-onderwijs en een betere aansluiting van het onderwijs op de beroepspraktijk.

Ook benadrukken ze dat altijd de achterliggende infrastructuur – heel veel computeropslag en rekenkracht en stabiele netwerken die probleemloos en veilig met elkaar verbonden zijn – op orde moet zijn. Vervolgens gaan ze in op de vier trends.

1. Artificial intelligence

AI – het vermogen van computers om taken uit te voeren waarvoor mensen hun intelligentie inzetten – wordt her en der in het onderwijs al gebruikt. Het draagt bij aan het steeds completer volgen, analyseren en voorspellen van het leerproces van een leerling en ondersteunt daarmee docenten om de juiste beslissingen over de leerroute van een leerling te nemen.

2. Internet of things

IoT gaat over alledaagse gebruiksvoorwerpen of apparaten die verbonden zijn met het internet en gegevens uitwisselen zonder tussenkomst van mensen. Volgens de auteurs zijn er momenteel nog niet veel toepassingen specifiek voor het onderwijs maar is dit een kwestie van tijd. Mogelijke toepassingen zijn klimaatbeheersing in de klas en meer gebruiksgemak door automatisch inloggen op school.

3. Interface

Via de gebruikersinterface of kortweg interface kan een mens met een computer ‘praten’ en de computer taken laten uitvoeren. Voorheen gebeurde dit vooral via toetsenbord, muis, beeldscherm of joystick. Nu zijn er meer interfaces die bovendien vaak intuïtiever zijn. Voorbeelden zijn interfaces die te bedienen zijn door middel van aanraking, beweging of spraak zoals touchscreens, slimme speakers en VR-brillen.

4. Vertrouwen en de digitale wereld

Technologie kan positief bijdragen aan het creëren van vertrouwen, zoals bij reviewwebsites. Maar het kan ons vertrouwen ook schaden, bijvoorbeeld door fake news berichten of ondoordachte algoritmen. In het onderwijs hebben we te maken met een kwetsbare doelgroep – kinderen – en met keuzes en adviezen die van invloed zijn op die kwetsbare doelgroep. Juist in het onderwijs is vertrouwen daarom volgens de auteurs een belangrijk begrip.

In welke fase bevinden de vier trends zich?

De auteurs zetten vervolgens op een rijtje aan de hand van de Hype Cycle in welke ontwikkelingsfase van technologie de trends zich bevinden:

  • AI: Peak of inflated expectations wordt langzaam verlaten. De hype is nog groot, maar neemt ook al iets af.
  • IoT: Stijgt nog steeds richting peak of inflated expectations. Brede onderwijstoepassingen laten nog op zich wachten.
  • Ontwikkeling van interfaces: Innovation trigger. Staat nog aan begin van de cyclus. De echte hype moet nog komen.
  • Vertrouwen en de digitale wereld: Bezig met afdaling naar trough of disappointment, het dal van de teleurstelling.
Samenhang van de vier trends

De auteurs laten vervolgens zien dat de vier trends samenhangen. Zo is er geen IoT zonder AI en geen interactie zonder interface. De slimme interface lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk maar roept ook vragen op over onder meer de betrokken bedrijven, het gebruik en de beveiliging van data en over privacy.

Toepassingen in het onderwijs

Volgens de auteurs kunnen de trends in combinatie het onderwijs blijvend veranderen en verbeteren. Ze beschrijven twee voorbeelden:

  • Plaatsonafhankelijk en hybride onderwijs
  • Betere voorbereiding op een beroep dankzij augmented en virtual reality (AR en VR)

Bron: Kennisnet

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen