Home Thema's Onderwijsinnovatie Alleen meer geld lost problemen in onderwijs niet op
Onderwijsinnovatie

Alleen meer geld lost problemen in onderwijs niet op

Nieuws

Hoewel de overheid volgens cijfers van het CBS sinds 1970 meer geld uitgeeft aan onderwijs en dit bedrag in de periode 2000-2020 zelfs ruim is verdubbeld (18,4 miljard euro in 2020 en 37,9 miljard euro in 2020), worden problemen als het lerarentekort en de kwaliteit van het onderwijs daarmee niet opgelost. Dat schrijft Ranouak Khaddari in Het Parool.

De auteur legt uit waarom geld de problemen niet oplost:

  • Er is door geld niet meteen een blik docenten beschikbaar.
  • Geld verlaagt de werkdruk niet.
  • Geld voorkomt niet dat onbevoegde mensen voor de klas staan.

Ondertussen zijn er alleen al in Amsterdam 463 fte aan vacatures in het basisonderwijs en 340 fte in het middelbaar onderwijs. En dat zijn niet de enige problemen:

  • De leerprestaties van kinderen zitten in een neerwaartse spiraal.
  • Het aantal aanvragen voor speciaal onderwijs groeit explosief.
  • Middelbare scholen kunnen leerlingen niet alles meer bieden.

Het Parool haalt arbeidsdeskundige Ronald Dekker aan. Volgens hem zit het probleem niet bij de instroom, maar bij de uitstroom. Cijfers van het ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschappen ondersteunen dit: meer dan een kwart van de leerkrachten in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs besluit binnen drie jaar te stoppen als onderwijzer. Dekker noemt als een van de oorzaken alle administratieve taken die op hun bordje liggen.

Volgens socioloog Thijs Bol, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar de relatie tussen onderwijs, arbeidsmarkt en kansenongelijkheid, draait het daarom niet om de vraag waarom mensen geen leraar willen worden maar waarom ze zo snel uit het onderwijs vertrekken.

Een schooldirecteur kan hier volgens Het Parool iets aan doen door andere medewerkers aan te trekken voor administratieve taken. Leraren kunnen zich zo concentreren op waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden: kennis overdragen. Een schooldirecteur kan daarnaast een belangrijke rol spelen in het creëren van een positieve werkomgeving en het begeleiden van beginnende leraren. Er is echter ook een tekort aan schooldirecteuren: er staan meer dan 850 vacatures open.

Bronnen: Het Parool en Nationale Onderwijsgids

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs
Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots