Home Thema's Onderwijsinnovatie Artificial Intelligence in onderwijspraktijk
Onderwijsinnovatie

Artificial Intelligence in onderwijspraktijk

Achtergrond

Onderwijsprofessionals een startpunt geven van waaruit zij de mogelijke toepassingen van artificial intelligence (AI) in het onderwijs kunnen ontdekken. Dat is het uitgangspunt van de Engelstalige publicatie ‘Promises of AI in Education; Discussing the impact of AI systems in educational practices’ van John Walker en Duuk Baten van SURF.

Volgens SURF is innovatieve technologieën in de klas brengen altijd experimenteel en is het daarbij belangrijk om te beseffen wat de behoeften van de leraar en de leerlingen zijn. Ondertussen begint AI zijn eigen weg te vinden in klaslokalen, scholen, en de manieren waarop we school mee naar huis nemen via huiswerk of buitenschoolse activiteiten. Dit heeft ook geleid tot nieuwe discussies over learning analytics, AI in het onderwijs, digitale geletterdheid, privacy en vragen over gegevenssoevereiniteit. Om onderwijsprofessionals op weg te helpen met AI heeft SURF daarom dit rapport uitgebracht.

Het rapport begint met een overzicht van de definities van AI en wat AI in het onderwijs betekent. Het rapport gaat vervolgens in op het gebruik van AI in onderwijspraktijken op microschaal (de klas), mesoschaal (onderwijsinstelling) en macroschaal (buitenwereld). Daarbij eindigt elk hoofdstuk met een aantal Key Takeaways. Dit hoofdstuk bevat ook een analyse waarbij vier specifieke toepassingen van AI in het onderwijs (Perusall, Jill Watson, PhotoMath en GPT-3) worden bekeken door de bril van de micro-, macro-, en meso-contexten van hun toepassing. Ter inspiratie bevat het rapport ook een verzameling van verschillende toepassingen van AI in het onderwijs.

Aan het eind van het rapport concluderen de auteurs dat AI niet een ‘silver bullet solution’ voor het onderwijs is, een simpele magische oplossing die alle onderwijsproblemen oplost. Het is een oplossing die moet worden geïmplementeerd in de bestaande complexiteit van het onderwijsdomein.

Bron: SURF.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Ambitiewijzer brengt onderwijs-, ict- en innovatieplannen in kaart