
Bijna helft docenten onvoorbereid op technologische revolutie in het onderwijs

Bijna de helft van de docenten (49%) voelt zich onvoorbereid op de technologische revolutie in het onderwijs. Dat blijkt uit een rapport van Oxford University Press (OUP) onder 8.000 leerkrachten wereldwijd. De docenten erkennen de voordelen van AI, maar zijn voorzichtig met risico’s zoals plagiaat en een te grote afhankelijkheid van apparaten. Ze geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning.
Technologische revolutie in het onderwijs
Een belangrijke technologische revolutie in het onderwijs, AI, neemt toe en biedt voordelen zoals verbeterde onderzoekssnelheid, taaloverschrijdende communicatie en gepersonaliseerde leerervaringen. Zo vergroot het AI-ondersteunde platform Perusall enerzijds de betrokkenheid van docenten en biedt het anderzijds waardevolle inzichten voor docenten.
In het onderzoek van OUP is meer dan 70 procent van de docenten optimistisch over de rol van AI in het onderwijs en schrijft 68 procent van scholieren en studenten betere cijfers toe aan AI.
Desalniettemin geeft 49 procent van de docenten aan zich niet voorbereid te voelen op de impact van AI. Van de docenten geeft 88 procent aan er baat bij te hebben als relevante inzichten en onderzoeken over AI op één plek zouden worden verzameld.
Rol voor docenten, overheden en aanbieders van leermiddelen
Het rapport ziet een duidelijke rol voor docenten, overheden en aanbieders van leermiddelen:
Docenten moeten:
- actief discussiëren met leerlingen over de do’s en don’ts van het gebruik van AI;
- aandacht besteden aan zorgen over eerlijkheid, privacy en de ethische implicaties van AI-spiekinstrumenten in het onderwijs.
Overheden en aanbieders moeten:
- de toepassing van AI-tools door docenten met een duidelijke onderwijsfocus ondersteunen.
Beleid en regelgeving
De snelle groei van AI in het onderwijs heeft beleidsmakers tot actie aangezet. Zo wil de EU dat AI-systemen in het onderwijs worden geregistreerd in een EU-database om zo een regelgevend kader te creëren voor gebruik van AI in het onderwijs.
Daarnaast is er een partnerschap tussen UNESCO en de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat ook de minst ontwikkelde landen toegang krijgen tot AI. AI kan dan fungeren als ‘gelijkmaker’ door kwaliteitsonderwijs voor iedereen te bieden met leerervaringen op maat. Zo helpt AI om de onderwijskloof te overbruggen en om inclusief leren te bevorderen.
Uitdagingen in de toekomst
Volgens het rapport is een van de uitdagingen van de opkomst van AI in het onderwijs om traditionele examenmethoden te veranderen en om na te denken hoe kennis van studenten wordt getoetst.
Bronnen: Innovation Origins, Oxford University Press, Nationale Onderwijsgids
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct