
Budgetten onderwijs voor digitale transformatie laag (of niet bekend)

Van de Nederlandse organisaties is 95 procent bezig met of bereidt zich voor op een digitale transformatie. Dat blijkt uit onderzoek van Enigma Research in opdracht van Computable. Opvallend is dat bijna de helft van de organisaties transformeert zonder benul van budget. En als het budget wel bekend is, blijkt dat het onderwijs heel laag scoort ten opzichte van andere sectoren.
Het onderzoek laat zien dat er forse verschillen per branche zijn met betrekking tot het budget voor de digitale transformatie. Zo geeft de overheid ver weg het meeste uit aan digitale transformatie. Maar liefst 36 procent heeft een budget van meer dan een half miljoen euro en 14 procent zelfs meer dan 5 miljoen euro. Op gepaste afstand volgen de zorg waar 18 procent een budget heeft van boven de half miljoen euro en ict, met 17 procent. In de ict ligt het percentage met een budget van meer dan 5 miljoen euro wel aanmerkelijker hoger dan bij de zorg: 12 procent tegenover 2 procent.
Bij al deze getallen steken de budgetten in het onderwijs schril af. Slechts 7 procent heeft een budget van meer dan 1 miljoen euro. Het grootste deel (21 procent) heeft een budget van minder dan honderdduizend euro. In het onderwijs heeft 4 procent een budget dat tussen de ton en half miljoen euro ligt.
Geen benul beschikbaar budget
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft (44 procent) van de Nederlandse organisaties geen flauw benul heeft van het budget dat beschikbaar is om een digitale transformatie in goede banen te leiden. Een verzachtende omstandigheid bij het percentage van 44 procent is dat in deze groep zowel professionals zitten als managers en beslissers. Bij die laatste groep is het percentage dat beslist zonder budgetbenul 21 procent. Bijna driekwart (74 procent) is wel op de hoogte, terwijl 5 procent aangeeft dat het niet transformeert of daar budget voor heeft.
Ook de omvang van organisaties speelt een belangrijke rol. Bij micro-organisaties (t/m 10 medewerkers) is 17 procent niet bezig met een digitale transformatie of heeft er geen budget voor. Bij kleine organisaties (11 t/m 50) is dit 5 procent, bij middelgrote (51-250) 4 procent en bij grote organisaties (meer dan 250) 2 procent.
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een derde van alle ondervraagden goed inzicht heeft in het budget voor digitale transformatie. En dat het budget voor digitale transformatie in 2022 31 procent is van het totale ict-budget.
Belangrijkste redenen voor digitale transformatie
Als belangrijkste redenen voor digitale transformatie worden genoemd:
- Het realiseren van een wendbare organisatie (16 procent)
- Operational excellence (15 procent)
- Optimale klantbeleving (13 procent)
- Slagvaardig informatiemanagement (13 procent)
- Data-driven worden (11 procent)
De redenen verschillen sterk per sector. Zo is bij de overheid data-driven worden met 29 procent de belangrijkste reden, terwijl dit bij onderwijs een wendbare organisatie worden is (19 procent) en bij zorg de optimale klantbeleving (15 procent).
Kritische succesfactoren en struikelblokken
Om de digitale transformatie te laten slagen zijn volgens de onderzoekers de volgende kritische succesfactoren van belang:
- Wendbare organisatie (18 procent)
- Voldoende opleiding personeel (17 procent)
- Voldoende steun van de top (16 procent)
- Moderne it-omgeving (15 procent)
- Vlekkeloze samenwerking (10 procent)
Daartegenover staan de volgende struikelblokken:
- Een gebrek aan kennis (44 procent)
- Geld/kosten (32 procent)
- Legacy (30 procent)
- Technical debt (26 procent)
- Moeizame samenwerking (20 procent)
- Te weinig commitment van de top (20 procent)
- Personeel dat dwars ligt (18 procent)
- Schaduw-it (11 procent)
Bron: Channelweb
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct