Home Thema's Onderwijsinnovatie ChatGPT haalt propedeuse ICT bij Fontys
Onderwijsinnovatie

ChatGPT haalt propedeuse ICT bij Fontys

Nieuws

ChatGPT is in staat om de propedeuse te halen van de opleiding ICT bij Fontys. Dat blijkt uit een experiment dat twee docenten van Fontys ICT, Koen Suilen en Ruud Huijts, deden. Dat een chatbot met behulp van artificiële intelligentie dit kan, heeft volgens het duo grote impact op het onderwijs.

Voordat Suilen en Huijts daarop ingaan in een interview met BRON, het onafhankelijke nieuwsmedium van Fontys Hogescholen, maakt Suilen nog wel een kanttekening bij de propedeuse van ChatGPT: “In het experiment hebben we steekproefsgewijs representatieve opdrachten en casuïstiek ‘gevoerd’. Een propedeusewaardige student moet uiteraard ook de nodige professionele vaardigheden aantonen.”

Omdat ze ervan overtuigd zijn dat ChatGPT net als de rekenmachine niet meer weggaat uit het onderwijs, moet er vooral gekeken worden hoe ChatGPT kan worden ingezet. Suilen: “Als opleiding moet je je goed afvragen waarop je wilt toetsen: het resultaat of het proces?” Fontys doet het laatste.

Slim hulpje

Suilen en Huijts zien dat de koppeling met ChatGPT ertoe leidt dat content of data veel sneller in een product samenkomen, waardoor ze het leerproces van studenten aanzienlijk zien versnellen. Studenten komen veel eerder toe aan het vervolgproces, waardoor ze meer kunnen leren. Suilen vergelijkt AI met een junior professional, een slim hulpje dat je van alles kunt laten uitzoeken, maar dat geen kant-en-klare eindproducten voor je gaat produceren. Ook ziet hij dat AI in de loop van de studie steeds meer een ondersteunende rol krijgt: “Waar AI in het begin van je studie vaker een eindproduct zoals een tekstdocument voor je realiseert, helpt ze je in een later stadium veel meer op weg.”

Kanttekening

Suilen en Huijts plaatsen wel een klanttekening bij het gebruik van AI: “Om een goed product te laten ontwikkelen, moet je adequaat formuleren, output valideren en leren in dialoog te denken in plaats van als enkelvoudige Google-opdracht. Prompt engineering is een nieuwe vaardigheid die enorm waardevol wordt. Daarin begeleiden we onze studenten.”

Bron: BRON Fontys

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics