Home Thema's Onderwijsinnovatie ChatGPT populairst in Delft, ook andere studentensteden scoren hoog
Onderwijsinnovatie

ChatGPT populairst in Delft, ook andere studentensteden scoren hoog

Nieuws

AI-chatbot ChatGPT is het populairst in Delft, maar ook andere studentensteden scoren hoog. Dat blijkt uit een Google Trends-analyse van Frank Breukelman van PR-bureau Tijd voor publiciteit. Breukelman vermoedt dat vooral studenten en werknemers van grote corporates ChatGPT benutten. Dat verklaart volgens hem ook waarom de interesse buiten de Randstad – los van enkele studentensteden – duidelijk achterblijft.

Breukelman zocht uit in welke provincies en woonplaatsen er de afgelopen drie maanden het meest gegoogeld werd op de term ‘ChatGPT’. De tool Google Trends geeft daarbij een score van 0 tot 100, die aangeeft hoe populair een bepaalde zoekterm in een bepaalde regio is, afgezet tegen het totale zoekgedrag in diezelfde regio. De provincie Noord-Holland behaalt hierbij de maximale score, terwijl Zuid-Holland en Utrecht scores van 90 en 87 noteren. Zeeland (52) en Friesland (59) blijven achter.

Breukelman ziet een duidelijke correlatie tussen de interesse in ChatGPT en het opleidingsniveau in de betreffende gemeente. Van de 31 plaatsen met – volgens Google Trends – bovengemiddeld veel interesse in de chatbot komen er 22 ook voor in de top-31 gemeenten met het grootste percentage hoogopgeleiden.

Kijkend naar de provincies buiten de Randstad valt op dat met name studenten gebruik lijken te maken van de AI-chatbot. In de provincies Groningen, Overijssel, Gelderland en Limburg zijn er namelijk stuk voor stuk maar één of twee plaatsen waarin de interesse in ChatGPT buitengewoon groot is. Dat zijn Groningen (en het eraan vastgelegen Haren), Enschede, Wageningen, Nijmegen en Maastricht: allemaal studentensteden.

Bron: Tijd voor publiciteit, Baaz

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics