Home Thema's Onderwijsinnovatie De lessen na één jaar ChatGPT op universiteit voor studenten en docenten
Onderwijsinnovatie

De lessen na één jaar ChatGPT op universiteit voor studenten en docenten

Achtergrond

Wat zijn de lessen die studenten en docenten hebben geleerd nadat ze één jaar ervaring hebben gehad met ChatGPT op de universiteit? EenVandaag blikt terug.

Studenten

In de uitzending komen studenten aan het woord. Ze vertellen dat ze ChatGPT vooral handig vinden om zaken op te zoeken. “Het is net als Google, maar dan tien keer beter.” Anderen gebruiken het vooral voor kleine simpele opdrachten. Een vijfdejaarsstudent noemt ChatGPT een gamechanger. Hij geeft aan dat hij vooral tijd overhoudt door een deel van zijn opdrachten ‘uit te besteden’ aan ChatGPT. Daarbij is het wel belangrijk om ChatGPT te sturen. De student geeft aan dat hij soms hoog scoort met grotendeels door ChatGPT geschreven opdrachten, waarbij docenten het gebruik van ChatGPT niet doorhebben. De kunst is dat je de docent overtuigt dat je het zelf hebt geschreven, geeft de student aan. Dat kan bijvoorbeeld door te nep-typen, waardoor het aannemelijk wordt dat je de juiste tijd hebt gebruikt voor een opdracht. De student onderschrijft dat hij door het gebruik van ChatGPT zichzelf de kans ontneemt om zijn schrijfvaardigheid te verbeteren. Toch verdedigt hij het: “Als je het te druk hebt, moet je soms keuzes maken.” Zelf zou als docent studenten niet wegsturen van de opleiding als hij ze betrapte met ChatGPT, wel zou hij ze een 1 voor de opdracht geven.

Docenten

In een artikel bij de uitzending komen ook twee docenten aan het woord, Eerin Engelen en Janneke Stuulen. Controle op ChatGPT gebruik kan volgens Stuulen alleen door te kijken of de ingeleverde tekst bij het niveau van schrijfvaardigheid van eerdere opdrachten past.
Engelen laat studenten met opdrachten ook de beperkingen van ChatGPT zien. Zo lukte het niet om ChatGPT een creatief verhaal te laten schrijven over hun vakantie.

Stuulen vindt dat er bij gebruik van ChatGPT wel onderscheid gemaakt moet worden tussen vo-leerlingen en studenten op de universiteit. “Als die laatste groep plagiaat pleegt, is dat van een andere orde.”

Bron: EenVandaag

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs