Home Thema's Onderwijsinnovatie Edu-V pakt belangrijkste uitdagingen rond digitale gegevensuitwisseling bij scholen op
Onderwijsinnovatie

Edu-V pakt belangrijkste uitdagingen rond digitale gegevensuitwisseling bij scholen op

Nieuws

Het programma Edu-V gaat aan de slag met vier concrete uitdagingen voor scholen bij het ontwikkelen van basisafspraken en prioriteiten voor eenvoudige, betrouwbare en veilige digitale gegevensuitwisseling, te weten: Drempels verlagen voor doorgifte identiteiten, Meer eenduidigheid in kenmerken van digitale leermiddelen, Beter inzicht in toetscijfers en voortgangsgegevens en Eenvoudiger verwerven en in gebruik nemen van digitale leermiddelen.

Edu-V heeft deze vier uitdagingen het afgelopen najaar in kaart gebracht. Edu-V gaat werkgroepen inrichten die begin van dit jaar met de uitdagingen aan de gang gaan.

Toelichting per uitdaging
  • Drempels verlagen voor doorgifte identiteiten

Zowel leveranciers als scholen ervaren de implementatie van koppelingen tussen systemen als complex. Edu-V maakt afspraken over koppelingen voor doorgifte van het ECK-iD en de standaardattributen. Hierdoor wordt de veiligheid van uitwisselingen verder verbeterd.

  • Meer eenduidigheid in kenmerken van digitale leermiddelen

Scholen kunnen leermiddelen lastig vergelijken en het kost leraren veel moeite om leermiddelen met elkaar te combineren voor het creëren van persoonlijke leerlijnen. Edu-V maakt afspraken over kenmerken of beschrijvingen van leermiddelen, die onderlinge vergelijkingen makkelijker maken.

  • Beter inzicht in toetscijfers en voortgangsgegevens

Edu-V maakt afspraken over het geautomatiseerd uitwisselen van digitale toetsresultaten en voortgangsgegevens. Docenten krijgen daardoor beter inzicht in het leerproces van hun leerlingen en studenten.

  • Eenvoudiger verwerven en in gebruik nemen van digitale leermiddelen

Het aanschaffen en in gebruik nemen van digitale leermiddelen is vaak complex. Edu-V maakt afspraken met leveranciers en scholen die moeten leiden tot een vereenvoudiging van de logistieke en administratieve keten.

Over Edu-V

Binnen het programma Edu-V maken scholen en leveranciers onderling afspraken – een afsprakenstelsel – die de eenvoudige, veilige en betrouwbare toegang tot en het gebruik van digitale onderwijsmiddelen regelen voor het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs. Doel is dat scholen met minder inspanning en risico gebruik (kunnen) maken van digitale toepassingen in het onderwijs. Dat helpt hen om toekomstbestendig onderwijs te bieden en het beste uit leerlingen en studenten te halen.

Bron: VO-raad

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!