
Elke student verdient een honoursaanpak

Marike Lammers – manager van de OnderwijsInnovatie Hub van Hogeschool Saxion – vindt dat de huidige methode van financieren en beoordelen leidt tot structuren die beperkend zijn voor de ontwikkeling van het individu. In gesprek met ComeniusNetwerk vertelt ze over haar alternatief: collectief onderwijs waarin elke student en onderwijsprofessional een honoursaanpak verdient.
Bewuster leren
In haar eerdere rol als programmadirecteur Top Talent stond Lammers mede aan de wieg van de honours approach van Saxion, een interdisciplinair leerproces voor persoonlijk professionele ontwikkeling. Bij de honours apprach formuleren studenten binnen een veilige community hun eigen ambities. Daardoor gaan ze veel bewuster leren. Bovendien leren ze door de interdisciplinaire aanpak ook samenwerken. Dat is volgens Lammers nuttig, omdat studenten dit in de buitenwereld eveneens gaan tegenkomen. Vraagstukken worden tegenwoordig namelijk niet meer solistisch opgelost. Studenten zijn daarom achteraf blij met de aanpak.
In 2017 werd een volgende stap gezet. De honours approach moest niet meer iets alleen voor de happy few zijn, maar kon ook in het regulier onderwijs iets betekenen. Zeker voor studenten die de motivatie kwijt zijn. Met dank aan de Comenius Leadership Follow beurs en het ComeniusNetwerk kwam Lammers in contact met mensen en een omgeving die haar verder brachten in haar zoektocht naar onderwijs dat de mens met zijn talent als uitgangspunt neemt.
OnderwijsInnovatie Hub
Uiteindelijk leidde het tot de komst van de OnderwijsInnovatie Hub bij Hogeschool Saxion. Een netwerkorganisatie met Lammers als aanjager. Daarbij heeft ze een duidelijk doel voor ogen: ze zou het mooi vinden als er in het onderwijs niet meer wordt geredeneerd vanuit de beroepsopleiding, maar vanuit de mens met zijn talent en passie. Die maakt een ontwikkeling door en komt dan ergens uit. Het betekent een student een kwalificatie geven en erop vertrouwen dat het goed komt. In zo’n aanpak is twijfelen en uitvallen niet een vertraging van het studieproces maar vormt het een deel ervan. Die benadering biedt volgens Lammers alle ruimte om ieder individu op zijn plek te krijgen. En dat kan zelfs nog een extra voordeel opleveren denkt Lammers: “Als je dat goed begeleidt duw je iemand zelfs een hoepeltje hoger, dieper, verder naar links of verder naar rechts dan hij anders zou springen.”
Bronnen: ComeniusNetwerk, Gedreven door onderwijs – Tien portretten van bevlogen docenten in het hoger onderwijs
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct