Home Thema's Onderwijsinnovatie Eye-tracking bril tegen spieken en coach helpen docent bij klassenmanagement
Onderwijsinnovatie

Eye-tracking bril tegen spieken en coach helpen docent bij klassenmanagement

Eye-tracking bril tegen spieken en coach helpen docent bij klassenmanagement
Nieuws

Het inzetten van eye-tracking bril, aangevuld met een coach, kan een docent helpen bij beter klassenmanagement en bij het tegengaan van spieken in de klas. Dat is de overtuiging van promovenda en docent onderwijskunde Sharisse van Driel en professor Halszka Jarodzka van de Open Universiteit.

Eye-tracking bril tegen spieken in de klas

Bij de eye-tracking bril zit er een camera in het montuur die vanuit het gezichtspunt van de docent een opname maakt van de les. De bril registreert eveneens de oogbewegingen van de docent. Volgens Van Driel en Jarodzka kan een eye-tracking bril een docent helpen om verschillende klassensituaties goed waar te nemen en snel te interpreteren. Zo kan het de docent onder meer helpen om spieken tegen te gaan.

Coach kijkt mee

Terwijl de docent de eye-tracking bril draagt, kijkt op afstand een coach real-time mee. De coach ziet twee dingen:

  • Wat de docent ziet.
  • Door de informatie over de oogbewegingen waar de docent naar kijkt.

De coach kan real-time of achteraf de docent feedback geven De docent leert op deze manier welke vaak onbewuste processen een rol spelen bij een geslaagde kennisoverdracht. Uit eerste analyses blijkt dat deze coaching een positieve invloed kan hebben op het klassenmanagement van de docent.

Versnellingsplan enthousiast over eye-tracking bril

Het Versnellingsplan, een samenwerking van 39 universiteiten en hogescholen die werken aan kansen van digitalisering voor het hoger onderwijs in Nederland, is enthousiast over de eye-tracking bril en noemt het  een inspirerend voorbeeld van een onderwijsinnovatie met ICT die realistisch toepasbaar is

EarCoach App

Eerder ontwikkelde de Open Universiteit samen met Fontys Lerarenopleiding in Sittard in opdracht van de Academische Opleidingsschool Limburg de EarCoach app. Die app maakt het mogelijk maakt om direct tijdens het lesgeven via een oortje feedback te geven.

Bron: Open Universiteit.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics