Home Thema's Onderwijsinnovatie Gemiddeld drie uur per week lesuitval in het voortgezet onderwijs
Onderwijsinnovatie

Gemiddeld drie uur per week lesuitval in het voortgezet onderwijs

Nieuws

In het voortgezet onderwijs vallen wekelijks gemiddeld drie lesuren uit, goed voor 12 procent van het onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs, dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico. Bijna een derde van de ouders ziet een achterstand als gevolg van lesuitval. Bijna een vijfde van de ouders vindt dat de school meer moet doen om lesuitval te voorkomen.

In de onderzoeksrapportage ‘Lesuitval voortgezet onderwijs’ vulden 506 ouders van het Landelijk Ouderpanel een vragenlijst in over de periode van 19 september tot 14 oktober 2022. De lesuitval was gemiddeld 2,8 uur per week. Het vmbo scoorde daarbij 3,0, de havo 2,5 en het vwo 2,7 uur.

De voornaamste uitkomsten:

  • In 40 procent was ziekte van de docent de reden voor lesuitval. In 28 procent was de reden onbekend omdat de school niet communiceerde over de reden.
  • In 67 procent werd de lesuitval ingevuld door een vrij uur, in 15 procent door het huiswerk maken onder begeleiding en in 7 procent door een andere les.
  • Van de ouders werd 70 procent niet actief geïnformeerd over lesuren die uitvielen. Van hen moest 46 procent het zelf actief opzoeken. Slechts 11 procent werd altijd actief door de school geïnformeerd over lesuitval.
  • Van de ouders vindt 43 procent dat de school voldoende doet om lesuitval te voorkomen. 19 procent vindt van niet.
  • Van de ouders vindt 23 procent de lesuitval zo zorgelijk dat ze in gesprek zijn of willen met de school.
  • Ongeveer de helft van de ouders (48 procent) geeft aan zich zorgen te maken over de voortgang van hun kind op school bij lesuitval.
  • Van de ouders geeft 31 procent aan dat hun kind een achterstand heeft opgelopen door lesuitval. 40 procent zegt van niet.
  • Bij 21 procent van de kinderen is er volgens de ouders stress door lesuitval. Bij 63 procent is dit niet zo.

Bronnen: Ouders & Onderwijs, Nationale Onderwijsgids

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Leven lang ontwikkelen via het mbo kan een stuk eenvoudiger