Home Thema's Onderwijsinnovatie goIT STEAM Cup Challenge 2023-2024 stimuleert landelijk innovatie in techniekonderwijs
Onderwijsinnovatie

goIT STEAM Cup Challenge 2023-2024 stimuleert landelijk innovatie in techniekonderwijs

STEAM Cup Finale social
Achtergrond

Breens Network en IT Randsteden hebben dit jaar gezamenlijk de goIT STEAM Cup Challenge georganiseerd, een landelijke wedstrijd gericht op techniekonderwijs voor scholen. Deze uitdagende competitie heeft tot doel leerlingen te inspireren en te betrekken bij het bedenken van technologische oplossingen voor alledaagse problemen.

Een app voor duurzame ontwikkelingsdoelen

In de recente editie van de goIT STEAM Cup Challenge werkten ruim 1.700 leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in teams aan het ontwikkelen van apps voor één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s). Onder begeleiding van hun docenten werden innovatieve ideeën tot leven gebracht, met behulp van het wereldwijde goIT-programma van TSC, waarin design thinking centraal staat.

Spannende finale en inspirerende winnaars

De hoogtepunten van de wedstrijd waren te zien tijdens de grote finale bij Beeld & Geluid, waar de tien meest veelbelovende apps werden gepresenteerd aan een enthousiast publiek en een deskundige jury. Van apps gericht op het bevorderen van een schone omgeving tot oplossingen voor pesten op school, de diversiteit aan creatieve ideeën was indrukwekkend.

Om hier een beter beeld bij te krijgen kun je de vlog die ter plekke bij de finale is gemaakt bekijken:

Drie bekers

Er werden in totaal drie bekers uitgedeeld: aan het team met de beste app, aan het team met de beste presentatie en aan het team met de meest creatieve oplossing. De winnaars zijn:

Overall winnaar – YOUSOS

Het team ‘You’re safe on school’ (YOUSOS) van de Herman Faukeliusschool werd uitgeroepen tot de overall winnaar met hun innovatieve anti-pest app. De app biedt een veilige ruimte voor leerlingen om informatie te vinden, te checken of ze gepest worden en zelfs te chatten voor hulp en advies.

Beste Presentatie – Mode for everybody

Het team ‘Mode for everybody’ van Xplore Agora Amsterdam won de prijs voor beste presentatie met hun app ‘Switch it up’, gericht op het bevorderen van een circulaire economie voor kleding en het verminderen van kledingverspilling.

Meest Creatieve Oplossing – Caprisun

Het team ‘Caprisun’ van het Walburg College ontving de prijs voor de meest creatieve app met hun ‘groene tuin app’, die tot doel heeft de biodiversiteit te vergroten door betegeling te bestrijden en groene ruimtes in woonwijken te stimuleren.

Toekomstige mogelijkheden voor winnaars

Als beloning krijgt de overall winnaar de kans om hun app daadwerkelijk te laten ontwikkelen. Daarnaast wordt het team binnenkort uitgenodigd als VIP-gasten bij TCS in Amsterdam, waar ze onder andere het Innovation Lab mogen bezoeken.

Bron: Breens Network

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening