Home Thema's Onderwijsinnovatie Groepen in publieke onderwijsdebat moeten bruggen bouwen
Onderwijsinnovatie

Groepen in publieke onderwijsdebat moeten bruggen bouwen

Groepen in publieke onderwijsdebat moeten bruggen bouwen
Nieuws

De twee groepen in het publieke onderwijsdebat, de traditionelen en de progressieven, moeten de strijdbijl begraven en beginnen met bruggen bouwen en met elkaar in gesprek gaan. Dat stelt docent, onderwijskundige en schrijver Barend Last in een in opiniestuk in de NRC van 28 februari 2024.

Bruggen bouwen

Volgens Last is onderwijs geen slagveld van ideeën, maar een kruispunt van inzichten. Last vindt dat het polariserende onderwijsdebat momenteel over de ruggen van onze jeugd wordt gevoerd op basis van karikaturen en gekunstelde tegenstellingen. Daarbij zijn beide groepen even erg.

Kritiek van traditionelen en progressieven

Traditionelen hebben kritiek op onderzoekend/ontdekkend leren. Ze schetsen een karikatuur, waarbij leerlingen verweesd rondlopen op enorme leerpleinen, waarbij kennis ondergeschikt is en leerlingen slechts moeten leren leren. Ze zetten zich af tegen eigenaarschap en zelfregulatie en steunen sterk op evidence-informed werken.

Progressieven zetten op hun beurt de traditionele docent neer als dictatoriaal en als een eenzijdige zendmast, waarbij de leerling slechts een passieve ontvanger is van informatie. De leerling moet slechts luisteren, noteren en herhalen. Ze bekritiseren het feit dat traditionelen directe instructie als heilige graal zien.

Volgens Last zijn de beste scholen een mozaïek van beide methoden. Denken in karikaturen doet daarom geen recht aan de praktijk.

Succes van onderwijsvernieuwing

Last ziet een aantal factoren die bepalen of onderwijsvernieuwing een succes wordt:

  • Het werken vanuit een gedeelde visie.
  • Tijd voor verdieping en professionalisering.
  • Goed (onderwijskundig) leiderschap.
  • Optimale randvoorwaarden.

Onderwijsvernieuwingen moeten volgens Last doordacht worden ingevoerd, het liefst op basis van wetenschappelijke inzichten. Hij constateert dat dat laatste vaak te wensen over laat.

Bruggen bouwen

Aan het eind van zijn opiniestuk constateert Last dat beide kampen hetzelfde willen: het moet anders. Daarom roept hij ze op met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te bezoeken. Volgens Last schuilt in ontmoeting de oplossing. De wrijving zorgt daarbij voor de broodnodige glans.

Bron: NRC, LinkedIn.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek