Home Thema's Onderwijsinnovatie Handige AI-tools voor onderwijsprofessionals
Onderwijsinnovatie

Handige AI-tools voor onderwijsprofessionals

Handige AI-tools voor onderwijsprofessionals
Achtergrond

Welke AI-tools kun je als onderwijsprofessional inzetten en waar moet je op letten? Eveline Meijer zet het in een SURF-artikel op een rijtje.

Learning Analytics

Professor Roland Klemke van de Open Universiteit noemt Learning Analytics. Dat biedt een aantal mogelijkheden om gemakkelijk data te verzamelen over studenten om te zien:

  • Hoe ze het systeem gebruiken.
  • Hoeveel ze online zijn.
  • Wat ze doen.
  • Of ze de juiste antwoorden op vragen geven.
  • Wat ze met opdrachten doen.
  • Hoe ze toetsen maken.

Vervolgens kun je met AI de data van Learning Analytics analyseren om zo tot inzichten te komen over bijvoorbeeld:

  • Vindt iemand het moeilijk iets te snappen of loopt hij juist voorop?
  • De evaluatie van een module. Is bijstelling nodig?
Feedback en cijfers geven

Een handige AI-tool is FeedbackFruits. Deze tool geeft automatisch feedback maar maakt ook peer-to-peerfeedback mogelijk. Turnitin kan automatisch controleren of ingeleverd werk geen plagiaat bevat en kan ook automatisch cijfers geven.

Samenvattingen maken

Sanderijn Kuijvenhoven, junior projectmanager AI in het onderwijs bij SURF, noemt ASReview als tool om samenvattingen te maken van lange teksten. Daarnaast zijn ook tools als ChatGPT, Google Gemini en Claude van Anthropic hiervoor geschikt.

Aandachtspunten bij gebruik van generatieve AI

Klemke wijst op een belangrijk aandachtspunt voor docenten bij het gebruik van generatieve AI: controleer als docent de output. Klopt hetgeen AI genereerde wel? Een ander belangrijk aandachtspunt voor docenten is om generatieve AI de juiste opdracht of vraag te stellen. Een derde aandachtspunt voor docenten tenslotte is om altijd goed te overwegen wat er in een generatieve AI wordt geplaatst. Kuijvenhoven benadrukt daarom dat studenten altijd om toestemming gevraagd moet worden als je bijvoorbeeld hun essay in ChatGPT wilt zetten.

Automatisch vertalen van video’s

Een andere nuttige toepassing van generatieve AI is het automatisch vertalen van audio. Daarbij kan ook met voice cloning gewerkt worden, waarbij tekst naar audio wordt omgezet en de audio in jouw stem kan worden opgenomen. Zo kun je met Eleven Labs onder meer een Engelstalige video uploaden en vertalen naar zestien talen.

Mens blijft belangrijke rol spelen

Het artikel benadrukt dat bij alle AI-tools geldt dat de mens een belangrijke rol blijft spelen. Door de gegeven output te controleren en de betrouwbaarheid van het systeem.

Bron: SURF.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Kansrijkere arbeidsmarktposities mbo-studenten door monitoring
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening