Home Thema's Onderwijsinnovatie Hoe ga je als basisschool om met de oorlog in Oekraïne?
Onderwijsinnovatie

Hoe ga je als basisschool om met de oorlog in Oekraïne?

How to

Hoe ga je als basisschool om met de oorlog in Oekraïne? Bijvoorbeeld omdat leerlingen vragen hebben of omdat er plotseling kinderen uit Oekraïne in de klas komen. Verschillende organisaties bieden lesmateriaal, handvatten en andere vormen van ondersteuning aan om de oorlog een goede plek in de school en klas te bieden. De PO-raad zet het op een rijtje.

Tip 1: Praat erover

De PO-Raad adviseert organisaties en leraren om ruimte te bieden aan en het gesprek te faciliteren voor leerlingen en onderwijspersoneel bij wie het nieuws over de oorlog in Oekraïne gevoelens of herinneringen oproept. Ook wijst de PO-Raad op twee sites:

Tip 2: Lesmateriaal

Over de oorlog in Oekraïne is inmiddels ook lesmateriaal beschikbaar.

Tip 3: Nieuwkomers

Bij de Oekraïense vluchtelingen die zijn aangekomen in Nederland zijn ook kinderen. Alle kinderen in Nederland hebben recht op (en plicht tot) onderwijs. Scholen op hun beurt zijn verplicht om een passend onderwijsaanbod voor nieuwkomers te faciliteren. De PO-Raad adviseert Oekraïense vluchtelingen, die visumvrij in Nederland mogen verblijven, om zich snel bij een school te melden zodat hun kinderen het onderwijs kunnen hervatten.

Tip 4: Uitdagingen

De grootste uitdaging bij het bieden van passend onderwijs aan de Oekraïense kinderen is de taalbarrière. De vraag is of de school dit zelf aankan, of dat de kinderen moeten worden doorverwezen naar een taalklas of taal school. 

Het is ook een uitdaging voor zowel schoolbesturen, als scholen en gemeenten om (op korte termijn) onderwijs te verzorgen voor gevluchte kinderen. Om twee redenen:

  • De oplopende personeelstekorten in de sector.
  • De specifieke expertise die nodig is voor bieden van onderwijs aan deze kinderen.

Bron: PO-raad

Lees ook wat de VO-raad schrijft over onderwijs aan Oekraïense leerlingen.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Zo weet je zeker, dat je veilig mailt (volgens de AVG)
Kabinet pakt regie op digitalisering
Toekomstperspectief op digitaal toetsen en beoordelen