
Hoe ga je als basisschool om met de oorlog in Oekraïne?

Hoe ga je als basisschool om met de oorlog in Oekraïne? Bijvoorbeeld omdat leerlingen vragen hebben of omdat er plotseling kinderen uit Oekraïne in de klas komen. Verschillende organisaties bieden lesmateriaal, handvatten en andere vormen van ondersteuning aan om de oorlog een goede plek in de school en klas te bieden. De PO-raad zet het op een rijtje.
Tip 1: Praat erover
De PO-Raad adviseert organisaties en leraren om ruimte te bieden aan en het gesprek te faciliteren voor leerlingen en onderwijspersoneel bij wie het nieuws over de oorlog in Oekraïne gevoelens of herinneringen oproept. Ook wijst de PO-Raad op twee sites:
- Utrecht University heeft samen met de website ‘TerInfo’ een lesbrief opgesteld voor leraren in het po, vo en mbo.
- Op de website van LOWAN staan praktische tips over hoe je met jonge kinderen over oorlog praat en suggesties voor rituelen.
Tip 2: Lesmateriaal
Over de oorlog in Oekraïne is inmiddels ook lesmateriaal beschikbaar.
- Uitgeverij Creathlon heeft op de website goedemorgenopschool.nl gratis materiaal beschikbaar over de oorlog in Oekraïne. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer:
- Wat is er aan de hand?
- Wat gaan wij er in Nederland van merken?
- Moeten we Oekraïne helpen, en hoe dan?
- Stichting School & Veiligheid biedt een overzicht van beschikbare handvatten voor het voeren van gesprekken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen in de klas.
Tip 3: Nieuwkomers
Bij de Oekraïense vluchtelingen die zijn aangekomen in Nederland zijn ook kinderen. Alle kinderen in Nederland hebben recht op (en plicht tot) onderwijs. Scholen op hun beurt zijn verplicht om een passend onderwijsaanbod voor nieuwkomers te faciliteren. De PO-Raad adviseert Oekraïense vluchtelingen, die visumvrij in Nederland mogen verblijven, om zich snel bij een school te melden zodat hun kinderen het onderwijs kunnen hervatten.
Tip 4: Uitdagingen
De grootste uitdaging bij het bieden van passend onderwijs aan de Oekraïense kinderen is de taalbarrière. De vraag is of de school dit zelf aankan, of dat de kinderen moeten worden doorverwezen naar een taalklas of taal school.
Het is ook een uitdaging voor zowel schoolbesturen, als scholen en gemeenten om (op korte termijn) onderwijs te verzorgen voor gevluchte kinderen. Om twee redenen:
- De oplopende personeelstekorten in de sector.
- De specifieke expertise die nodig is voor bieden van onderwijs aan deze kinderen.
Bron: PO-raad
Lees ook wat de VO-raad schrijft over onderwijs aan Oekraïense leerlingen.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct