Home Thema's Onderwijsinnovatie Hoe kan digitalisering helpen bij onderwijsinnovatie?
Onderwijsinnovatie

Hoe kan digitalisering helpen bij onderwijsinnovatie?

Digitalisering-Onderwijsinnovatie
Achtergrond

Op welke manier draagt digitalisering bij aan onderwijsinnovatie? Dat is het onderwerp van de rubriek ‘Kijk op onderwijsinnovatie’ van SURF. In de rubriek worden innovatieve onderwijsprofessionals geïnterviewd. Gillian Saunders, docent aan de faculteit Mechanical Engineering van de TU Delft is duidelijk over de voordelen van digitalisering in het onderwijs: “Het biedt mij extra gereedschap in mijn gereedschapskist en het prikkelt mijn creativiteit om nog meer te doen.”

Digitalisering voor onderwijsinnovatie

Volgens Saunders hebben haar collega’s de digitalisering echt omarmd. Zo heeft een docent een online vragensysteem ingesteld en schrijft de docent vervolgens een blog over de vragen die gesteld zijn. Het is voor Saunders een mooi voorbeeld hoe je met digitale tools toch persoonlijk onderwijs kunt geven.

Saunders is van mening dat digitalisering goed werkt omdat veel bij de docenten wordt weggehaald. Ook is ze ervan overtuigd dat docenten meer durven te experimenteren als er goede ondersteuning is.

Voordelen van digitalisering

Zelf ziet Saunders een aantal voordelen van digitalisering. Het biedt extra gereedschap in de gereedschapskist. Zo krijgen meer studenten toegang tot de stof en kunnen studenten de stof op meer manier verwerken. Ze werkt graag met kennisclips, kan via learning analytics veel te weten komen en kan kijken of studenten online colleges hebben bekeken. Zo weet Saunders beter of iets werkt of niet. Daarnaast zegt Saunders dat digitalisering haar creativiteit prikkelt om meer te doen.

Tips voor kennisclips

Saunders heeft een paar tips voor het maken van kennisclips:

  • Maak ze tijdloos zodat je ze opnieuw kunt gebruiken.
  • Ga niet het wiel opnieuw uitvinden; soms is er al een kennisclip over jouw onderwerp.
  • Kijk goed rond als je zelf niet zo handig bent; gebruik bijvoorbeeld de online toolkit van TU Delft die voor iedereen toegankelijk is.
Veranderingen in het onderwijs

Saunders verwacht dat studenten steeds vaker zullen vragen om onderwijsmateriaal online te delen. Een student heeft daar volgens haar ook baat bij omdat hij lesstof terug kan kijken en online vragen kan stellen.

Ze voorziet ook dat onderwijsinstellingen steeds meer materialen vrij toegankelijk op het internet gaan delen: open course. Ze heeft nog wel een advies: blijf kritisch en bedenk goed wanneer het iets toevoegt aan je onderwijs en wanneer je wat kunt gebruiken.

Tips voor verdere onderwijsinnovatie

Saunders heeft een aantal tips voor onderwijsprofessionals om tot verdere innovatie van het onderwijs te komen:

  • Blijf je onderwijs gevarieerd aanbieden; dan wordt het niet saai.
  • Blijf studenten activeren, bijvoorbeeld door een online discussie of quiz. In online onderwijs is het belangrijk dat je je community in je onderwijsgroep opbouwt. Dat betekent dat je niet alleen moet zenden.
  • Kijk goed welke ondersteuning er is en maak daar gebruik van.
  • Durf fouten te maken.

In deze rubriek verschenen eerder interviews met Lesley de Putter en Reinoud Lavrijsen.

Bron: SURF.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!