Home Thema's Onderwijsinnovatie Hoe kunnen microcredentials werken in het mbo?
Onderwijsinnovatie

Hoe kunnen microcredentials werken in het mbo?

Microcredentials-Ashwin-Brouwer
Achtergrond

Hoe kunnen microcredentials waarmee momenteel wordt geëxperimenteerd in het hbo en wo ook werken in het mbo? Dat is de vraag die aanvoerder Npuls en voormalig mbo-docent Ashwin Brouwer zich stelt in zijn blog.

Brouwer over voordelen van microcredentials

Voordat hij ingaat op de vraag wijst Brouwer erop dat microcredentials – kortdurende onderwijseenheden met vooraf vastgestelde leeruitkomsten – momenteel in het hbo en wo alleen een rol spelen in het niet door de overheid bekostigd onderwijs. Ook gaat het bij microcredentials niet om een volledig diplomatraject of startkwalificatie..

De microcredentials hebben volgens Brouwer een belangrijk voordeel ten opzichte van vergelijkbare elementen in het mbo zoals keuzedelen en mbo-certificaten. Deze laatste twee zijn landelijk vastgesteld en hebben een langere doorlooptijd. Omdat microcredentials in het hbo/wo niet landelijk worden vastgesteld kunnen ze sneller inspelen op arbeidsmarktvragen en regionale vraagstukken. Dat zou voor het mbo ook interessant kunnen zijn.

Microcredentials moeten kwaliteit bieden

Brouwer vindt wel dat microcredentials kwaliteit moeten bieden. Hij pleit daarom voor een landelijk kwaliteitskader bij het mbo, net als bij het hbo en wo. Ook bij het uitreiken van een digitaal certificaat kan het mbo zich laten inspireren door het hbo en wo, aldus Brouwer. Die werken met een speciale edubadge. Inmiddels heeft het mbo ervaringen opgedaan met edubadges.

De transformatiehub ‘Wendbaar georganiseerd onderwijs’ van Npuls, het Nationaal Groeifondsprogramma van en voor alle publieke mbo-scholen, hogescholen en universiteiten in Nederland, gaat verder onderzoeken hoe microcredentials exact kunnen werken in het mbo. Van deze hub is Ashwin Brouwer aanvoerder.

Bron: Ashwin Brouwer.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Kansrijkere arbeidsmarktposities mbo-studenten door monitoring
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening