
Hoger onderwijs moet slim omgaan met technologie zoals ChatGPT

Het hoger onderwijs moet technologie zoals ChatGPT accepteren en zoeken naar een goede omgang ermee. Dat is het advies van lector Bart Wernaart in een interview met Michiel Bakker van ScienceGuide voor de Npuls-uitgave ‘Slimmer onderwijs met AI’.
ChatGPT accepteren voor goede omgang
Volgens Wernaart heeft het geen zin om – zoals veel bestuurders in het hoger onderwijs doen – negatieve gevolgen van nieuwe technologie zoals ChatGPT te reguleren. Je loopt dan achter de feiten aan omdat innoveren altijd sneller gaat dan reguleren. Een veel betere optie vindt Wernaart om het bestaan van ChatGPT te accepteren en te zoeken naar een goede omgang ermee.
Hij adviseert docenten om studenten te leren wanneer ze ChatGPT kunnen gebruiken om te leren en inspiratie op te doen en wanneer ze in zichzelf moeten investeren door ChatGPT juist niet te gebruiken.
ChatGPT niet ethisch neutraal
Bij het gesprek over het gebruik van ChatGPT gaat het ook over de vraag of iets echt of nep is. Dit is volgens Wernaart niet erg als het doel is om iets beter te maken, wel als het doel is om iets slechter te maken. Dat komt – zo zegt Wernaart – omdat technologie zoals ChatGPT nooit ethisch neutraal is. “Je moet je dus afvragen of de de ethische lading die er aan de voorkant is ingestopt nog overeenkomt met de ethische lading van de technologie zelf. Komt dat vervolgens overeen met hetgeen wij als samenleving willen? Als dat antwoord twee keer ‘ja’ is, kunnen we technologie gebruiken om iets beter te maken.”
Bron: Npuls, ScienceGuide.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct